Caci Vorba. Foto: R. Bułtowicz

Världens liv på Korröfestivalen 2011

Korröfestivalen i sydöstra Småland i slutet av juli är en av Sveriges absolut största folkmusikhändelser. I naturskön miljö – en gammal hantverksby där Ronnebyån slingrar mellan gångna tiders loge, kvarn, såg och garveri – breder musiken och dansen ut sig över några fullspäckade dygn. Världens Liv är på plats och fångar så mycket det bara går, konserter som räcker över många söndagar under hösten och vintern. Allra först gör vi ett innerligt svep över romernas Karpaterna och gästar sedan en intimkonsert i kvarnens dunkel.

Från Ukraina och Polen kommer musikerna i Caci Vorba. När sångerskan Maria Natanson var 14 år följde hon sin längtan och lämnade musikskolestudierna bakom sig – för att söka upp lokala musiker i Karpaterna och vara lärling hos sångare och spelmän i Tatrabergen. Efter det spelade hon i ett antal olika grupper och berikade sig med än fler influenser. Och med sitt stora intresse för zigensk musiktradition la hon grunden till dagens Caci Vorba som rör sig flinkt i den romska musikvärlden, bryr sig mycket lite om nationsgränser och tar upp klanger från alla möjliga håll i sydöstra Europa.

Maria Natanson är en sångerska med ständigt sänkta ögonlock. Silvertrådarna i hennes sjal är som tårar och det ser ut som om hon med hela sin varelse kliver in i musiken med fullt hjärta. Så är också Caci Vorba romernas uttryck för ”ärligt talat”, ”rakt på sak”, ”frimodigt uttryckt” – alltså just det som den romska musiken handlar om.

I kvarnen ryms omkring 30 besökare, om vi drar in magen får det kanske plats 32. Här håller spelmännen på att slå huvudet i mjölrännorna och glödlampan dinglar naken i taket. Ikväll är det skåningen Ale Carr som spelar på sin irländska-fast-svenska bouzouki och danske Hal Parfitt Murray spinner vidare på stämningen med sin fiol. Korta möten, men mycket nära och mycket varmt och här sitter vi helt tätt tillsammans.

Text och presentation: Linda Roslund

Medverkande:
Caci Vorba
: Maria Natanson, sång, fiol och turkisk hästfibbla. Pawel Sojka, dragspel. Piotr Majczyna, gitarr, bouzouki och mandola. Lubomyr Iszczuk, slagverk. Robert Brzozowski, kontrabas.

Ale Carr: irländsk bouzouki.

Hal Parfitt-Murray: fiol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".