Basco. Foto: Kristoffer Poulsen

Världens liv med danskt, belgiskt och norskt från årets Korröfestival

Korröfestivalen, den rika folkmusikgrytan i högsommarsmåland, rymmer under sina tre dygn en mängd musik från alla tänkbara håll. Världens Liv fångar så mycket det gärna går att proppa in på hårddisken när man har tre-fyra scener att bevaka och ett festivalprogram som kittlar nyfikenheten precis hela tiden. Den här gången drar vi till Danmark, Belgien och Norge… utan att förflytta oss mer än mellan ena och andra sidan den skvalande Ronnebyån.

  • Danska kvartetten Basco hämtar inspiration från stora delar av världen, låter den processa genom fiolspelmannen och låtskrivaren Hal Parfitt Murrays huvud och komma ut som mycket sprallig musik som framförs av ett mycket spralligt band på fiol, bouzouki och dragspel. Gravt energiska och nästan galet pratglada öser de fyra killarna ur sig allt de har och instruerar uppfordrande sin publik: ”När vi spelar är det som så att ni behöver inte sitta på bänkarna. Upp och dansa med er, gott folk!”
    Basco består av: Anders Ringgaard, dragspel och trombon. Ale Carr, bouzouki. Hal Parfitt Murray, fiol. Andreas Tophøj, fiol.
  • Från Belgien kommer sexmannabandet Peut-être Demain, några goda vänner som möttes på ett folkmusikläger och som numera skriver och spelar sin egen musik. Folk-rock-dans är deras multigenre och i replokalen lyder de gemensamt under mottot ”det finns ingen idé som är för tokig för att prövas”… tja, så länge det låter bra alltså. Efter fem år som band är det bara att konstatera: De tycks outtröttliga när det gäller att leta upp speltillfällen och dra iväg på festival. Här är bandets pirriga Sverigedebut.
    Peut-être Demain består av: Linde Carrijn, fiol. Lisa Jordens, fiol och sång. Frauke Bogaert, kromatiskt dragspel. Gielis Cautaers, percussion. Wouter Devriese, el- och akustisk gitarr. Joren Cautaers, elbas.
  • Anne Sofie Linge Valdal är sångerska och flöjtspelare från Norge. Ofta hörs hon tillsammans med engelsk-skottsk-norska gruppen Fribo men den här gången möter vi henne solo i Korrös gamla stämningsfulla kvarn.

De tre konserterna är inspelade på Korrö 28-29 juli 2011.

Text och presentation: Linda Roslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".