1 av 9
Bahram Bajelan. Foto Mats Einarsson
2 av 9
Lisas. Foto: Erik Bergendal
3 av 9
Arash Fayyazi, barbat (ud). Foto: Mats Einarsson
4 av 9
Tinoush Bahrami, setar. Foto: Mats Einarsson
5 av 9
Lisas spelar på EBU Folk Festival i Opatija, Kroatien, 10/6-11. Foto: Mats Einarsson
6 av 9
Lisas spelar på EBU Folk Festival i Opatija, Kroatien, 10/6-11. Foto: Mats Einarsson
7 av 9
Lisas spelar på EBU Folk Festival i Opatija, Kroatien, 10/6-11. Foto: Mats Einarsson
8 av 9
Lisa Rydberg. Foto: Mats Einarsson
9 av 9
Lisa Eriksson Långbacka. Foto. Mats Einarsson

Finlir i veckans Världens Liv

Spelmännen Lisa Rydberg, fiol och Lisa Eriksson Långbacka, accordeon, spelar egna låtar och låtar från Dalarna och Hälsingland.

Därefter presenteras sångaren Bahram Bajelan i traditionell persisk musik. Också den av det finstilta slaget. Konserterna spelades in på Stallet i Stockholm den 19 oktober.

Lisa Rydberg och Lisa Eriksson är för många kända för sitt öppna och lyhörda spelsinne. Men det skulle ta lång tid innan de verkligen kunde träffas och börja spela tillsammans. Inte förrän några gemensamma vänner hade sagt; - Ni borde träffas! Och det gjorde som och speljobben började droppa in innan de hade en gemensam repertoar. I all hast bildade Lisa Rydberg och Lisa Eriksson duon Lisas. Så fort spelandet kom igång upptäckte man det som alla redan sett; två följsamma musiker med samma musikaliska känslighet och med en särskild kärlek till spelmanslåtar från Dalarna och Hälsingland. Lisas karriär inleddes med spelningar i Kroatien och Kanada i början av sommaren 2011 och numera ringer allt oftare folkmusikarrangörer från Sverige. Från folkmusikscenen Stallet i Stockholm hör vi för första gången Lisas i en radioinspelning.

I kvällens andra akt hör vi en annan modern traditionsbärare, sångaren Bahram Bajelan. Han är född och uppvuxen i en musikalisk familj i Teheran vars läromästare ett imponerande radband av uppburna sångare och musiker, bland andra den store sufisångaren Nazeri.

Bahram Bajlen har i trettio år har han hängett sig åt de klassisk persiska musiken och poesin. Allt i ett sökande efter den djupa kunskapen som uppenbarar sig just i sång och musik.

Sedan år 2000 bor Bahram Bajelan i Stockholm. Här har han sin bas för turnéer ut i Europa och till USA. Hans kontaktnät är rikt. I England har han hittat själsfränder i Magham Ensemble, tre musiker med setarspelaren Tinoush Bahrami i spetsen som skapat ett eget musikkoncept. Ett nytt musikaliskt färgsystem där stilar och dialekter från olika delar av Iran sammanförs på ett oortodoxt vis - Vi spelar inte folkmusik, inte klassisk musik. – Vi spelar vår musik, säger Tinoush. Texterna hämtar man ofta från sufisk poesi. Men där man medvetet valt bort mystiken till förmån för mer konkreta beskrivningar av kärlek och fest. Som i poesin av 1100-talsmystikern Omar Khayyam. Övriga musiker i Magham Ensemble är Arash Fayyazi, barbat (ud), sång, Ali Nourbakhsh, udu (lerkruka), daf, cajon.

Text och presentation: Mats Einarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".