1 av 6
Ulrika Bodén (Umefolk 2009)Foto: Mikael Lindberg/SR Västerbotten.
2 av 6
Lena Willemark. Foto: Kjell Oscarsson
3 av 6
Mats Öberg. Foto: Kjell Oscarsson
4 av 6
Ale Möller. Foto: Kjell Oscarsson
5 av 6
Celso Paco & Dynamo de Luxe. Foto: Kjell Oscarsson
6 av 6
Celso Paco & Dynamo de Luxe. Foto: Kjell Oscarsson

Umefolk 2012: Ulrika Bodén med vänner, Lena Willemark & Mats Öberg samt Celso Paco & Dynamo De Luxe

Som en blossande marschall i vintermörkret lyser Umefolk, en festival som under några intensiva dagar i slutet av februari fyller på depåerna så att de ska räcka ett tag fram till de stundande sommarfestivalernas skörd av folk- och traditionsmusik.

Det första av vårens två Världens Liv-program från vinterns festival Umefolk skulle man med lite fantasi kunna se som en slags musikalisk pendang till den aktuella TV-serien ”Svenska dialektmysterier”. Vi kommer först höra Ulrika Bodén sjunga psalm- och väckelsesånger tolkade på ångermanländska och sedan Lena Willemark som ger oss exempel på unik älvdalska.

Med den nysläppta CD:n Kôrksangern i en väska bredvid sig intog Ulrika Bodén med vänner Tonsalens scen i Umeå Folkets hus långt in på småtimmarna och bjöd på psalmer, väckelsesånger och folkliga koralvarianter till kloka och underfundiga texter, författade av den ångermanländske kulturprofilen Nicke Sjödin. 

Ulrika Bodén sång, flöjt & autoharp
Janne Strömstedt - orgelharmonium
Martin von Schmalensee - gitarr & kontrabas
Niklas Roswall - nyckelharpor

Den täta och intima stämningen fortsätter även i nästa akt då vi hör Lena Willemark, sång & fiol som tillsammans med  pianisten, synth- & munspelaren Mats Öberg ger oss idel originalmusik från Evertsberg, signerad Ekor Anders Andersson och givetvis Lena Willemark.  Den dynamiska duon får i slutet av konserten även sällskap av Ale Möller på mandola och skalmeja. 

Vi rundar av besöket på Umefolk med lite röj. Från Maputo, Mocambique och Göteborg, Sverige kommer Celso Paco & Dynamo de Luxe. Vi tittar in när dansgolvet nere i Studion, Umeå Folkets hus redan uppnått kokpunkten.

Celso Paco sång, mbira, slagverk mm
Håkan Hellquist & Hans Edberg gitarrer, sång och div instrument
Johan Björklund trummor
Henrik Antonsson elbas

Musiktekniker: Christer Blomgren & Bo Andersin
Producent & presentatör: Kjell Oscarsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista