1 av 7
Pers Hans Olsson och Alexander Olsson. Foto: Mats Einarsson
2 av 7
Carminho. Pressbild: Isabel Pinto
3 av 7
Publik i Hjortnäs bystuga. Foto: Mats Einarsson
4 av 7
Låtlista, del 2. Pers Hans och Alexander Olsson. Foto: Mats Einarsson
5 av 7
Luis Guerreiro, portugisisk gitarr. Foto: Mats Einarsson
6 av 7
Daniel Pinto, basgitarr. Foto: Mats Einarsson
7 av 7
Carminho, backstage. Foto: Mats Einarsson

Rättvikslåtar på fiol och portugisisk fado i Världens Liv

Världens Liv fortsätter ikväll där förra veckans program slutade, med musik från två skilda kulturhus. En färd från Hjortnäs bystuga i timmer i hjärtat av Dalarna till det glasade Kulturhuset vid Sergels Torg i Stockholm. Först spelmännen Pers Hans Olsson och Alexander Olsson i en räcka låtar från Rättvik. Därefter, portugisiska Carminho i glödande fadosång.

1. Fyra generationer av spelmanslåtar.

Först tar vi oss till Hjortnäs, söder om Siljan i Leksands kommun. På den lilla scenen rättviksspelmännen Pers Hans och hans son Alexander. Pers Hans tillhör den gamla skolan av spelmän som lärde sig låtspelet av sin far, Pers-Erik. Han som var så noga med stråktekniken, noga med vad som skulle spelas och vem sonen skulle spela med. För säkerhets skull skaffade sig Pers-Erik en bandspelare under 50-talet och for runt med grabben och spelade in bygdens bästa spelmän. Blank Kalle, t ex , bonden och skogsarbetaren, känd för sitt originella sätt att spela rättvikslåtar. Börjes Olle, den försynte sågverksarbetaren, med sitt lätta handlag i stråke och drillar. Men mest handlade det om låtar efter fadern, den stränge Pers-Erik och farfar Pers-Olle. Låtar som den nu 19-årige Alexander tagit till sig.

Vi skall alltså höra musik som förmedlats obruten under fyra generationer. Men har då låtarna förändrats? Sjävklart! Människan är nu sådan. Drivs av en stark lust att lägga till något eget i drillar, rytmer och frasering även när traditionskedjan är stark. I själva verket är detta en förutsättning för att traditioner skall överleva.  

Hur förvaltar då Pers Hans Olsson och Alexander Olsson sitt arv? Lyssna till andra delen av konserten i Hjortnäs, som avslutas med Låt till Far, som Pers-Erik skrev till sin far, Pers-Olle, när han 1965 skulle ha fyllt hundra år.  En av de mest spelade låtarna överhuvudtaget i svensk folkmusik.

Del 2 från Hjortnäs bystuga, Dalarna, 15 februari.

Musiktekniker i Hjortnäs: Per-Åke Hermansson. Producent: Mats Einarsson.

2. Carminho – ung stjärna på fadohimlen.

I Världens Livs andra akt tar vi oss i ett huj till Kulturhuset i Stockholm, 7 mars. Här bjuds det fado av bästa märke. Den portugisiska fadon som numera finns på UNESCOs lista för immateriella världsarv.

Fadon har nu hämtat sig, fått nytt liv. Efter revolutionen 1974, då många decenniers diktatur stjälptes över ända, betraktades fadon som bakåtsträvande och nostalgisk. Nya vindar blåste och unga sångare värjde sig för fadon. Men så enkelt var det nu inte att glömma den lidelsefulla musiken från Lissabons fattiga hamnkvarter. Under 1990-talet uppstod en ny generation artister som både sjöng det gamla och gärna blickade mot andra musikformer. Nya stjärnor  tändes, en efter en. Mariza, Christina Branco, Joana Almendoeira, Katia Guerreiro. Här hör vi den senaste stjärnan; Carminho, i den andra delen av konserten på  Kulturhuset.

Förutom Carminho hör vi Luis Guerreiro, portugisisk gitarr, Andre Ramos, gitarr och Daniel Pinto, basgitarr.

Inspelning: Ian Cederholm och Rune Sundvall. Producent/text/presentation: Mats Einarsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".