1 av 3
Jonas Östholm, piano, Thomas Backman, basklarinett. Foto: Mats Einarsson
2 av 3
Kaja. Foto: Peter Lloyd
3 av 3
Emil Strandberg, trumpet. Foto: Mats Einarsson

”Jazz på svenska” på nytt med Jonas Östholm Trio och östeuropeiska utflykter med Kaja

1 Jonas Östholm Trio, låtar i Jan Johanssons jazzton.
Jonas Östholm, piano, Emil Strandberg, trumpet, Thomas Backman, klarinett, basklarinett.
2. Kaja; Livet Nord, fiol, viola, Camilla Åström, dragspel, piano, Daniel Wejdin, kontrabas. Från P2 Dubbelkväll på Stallet, 25 april.

I höstas fick pianisten Jonas Östholm en förfrågan från Peter Bothén, producent på folkmusikscenen Stallet i Stockholm. – Skulle du, Jonas, vilja komma till Stallet och spela jazz på svenska, göra Jan Johansson på nytt? Dina händer är fria!

Jonas tackade förstås ja, förtrogen, som han är, med Jan Johanssons mästerliga tolkningar från 1960-talet. Jonas skrev nya arrangemang för piano, trumpet och klarinett, istället för piano, bas och trummor som var Jan Johanssons grundsättning. Trumpetaren Emil Strandberg och klarinettisten Thomas Backman tog plats i trion. Visst blev det något nytt, som kvällens Världens Liv visar. Men ändå, Jan Johansson lever kvar i Jonas Östholms lyriska ton och exakta artikulation. Arrangemang som byggs upp av korta, rytmiska formler som ger flyghöjd åt de gamla låtarna. Folkvisemelodier på svenska och ryska som de flesta känner igen och någon gång hört.

Fågeln kaja flyger gärna i flock men är trogen en och samma partner livet ut. Det är en skicklig flygare men flyttar ogärna några längre sträckor i sin rätt oansenliga fjäderdräkt i grått och svart. Musikens Kaja gnistrar av färger och medlemmarna har varit trogna varandra sedan 2005 och tar sig gärna vida flygturer utomlands. Alldeles speciell är Kajas kärlek till musiken i det gamla Östeuropa och ger liv åt de judiska och romska traditioner som en gång var så levande där. Kajas musik har kropp, har ansikte. Ett leende här, ett ögats sorg där, en plötslig längtan efter att dansa tango eller en svepande vals i franska färger. Och så, helt oväntat, en mellanlandning i Jämtland som verkar ha en alldeles särskild plats i Kajas pickande hjärta.

Kajas medlemmar är Livet Nord, fiol, viola, Camilla Åström, dragspel, piano, Daniel Wejdin, kontrabas.

Inspelningarna gjordes under P2 Dubbelkväll på folkmusikscenen Stallet i Stockholm, 25 april av musiktekniker Ian Cederholm och Rune Sundvall och producent Mats Einarsson.

Text och presentation: Mats Einarsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista