1 av 2
Leif och Ann Elving spelar hälsingelåtar. Foto: privat
2 av 2
Syster Fritz. Foto: Jim Elfström

Hälsingelåtar - riksspelmännen Ann och Leif Elving spelar och berättar & Syster Fritz i egna och egensinniga låtar

1. Det äkta spelmansparet Leif Elving och Ann Elving brinner för låtar och låtars historia från södra Hälsingland. Att det blev fiol var nu ingen självklarhet, varken för Leif eller Ann. Leif hade börjat med dragspel hemma i Gäddvik i Hälsingland, Ann som pianist i värmländska Degerfors innan de träffades och ljuv musik uppstod i klassiskt låtspel på två fioler. Båda är riksspelmän. 2001 fick Leif nåla fast sitt silvermärke på kragen efter ”traditionsrikt spel”, Ann 2004 för ”stilmedvetet och klangfullt spel”, såsom det uttrycktes av zornjuryn på sitt typiska, kortfattade vis.

Vi ska höra låtar från ett litet men kraftfullt fält i spelmanssverige. Traditionsmusik från anrika trakter i södra Hälsingland. Låtar som Leif och Ann hört andra spelmän spela eller som man spelat till nytt liv från Svenska låtar eller från Einar Övergaards uppteckningar från slutet av 1800-talet. Låtar efter den legendariske Snickar-Erske, den storvuxne bonden och spelmannen, som har betytt så mycket för efterkommande spelmän. Ja, många är de forna tiders spelmän som passerar förbi i det vi får höra, spelmän från byar, gårdar och bruk som de flesta väl aldrig hört talas om. Så plocka nu fram en karta över södra Hälsingland för bättre överblick. Det är precis vad Leif och Ann gör för att publiken i den gamla skolsalen i Hjortnäs. På ett blädderblock och med tuschpennor i grälla färger tecknar man, berättar man och spelar man sig igenom södra Hälsinglands stolta spelmanshistoria. 

Inspelningen från Hjortnäs bystuga i Leksand gjordes av Per-Åke Hermansson och Jakob Knaback. Producent: Mats Einarsson. Andra delen av konserten sänds nästa vecka.

2. Nästa anhalt i Världens Liv är folkmusikscenen Stallet i Stockholm där Syster Fritz tog plats 21 april. Syster Fritz, en kvartett från Uppsala som gör sin alldeles egen musik där man fördomsfritt plockar från jazz, folkmusik och visor. Arrangemangen är egensinniga med en uppsjö av instrument på scenen att grabba tag i. Alla låtar har man skrivit själva liksom sångtexterna som är egna betraktelser över livets solbelysta stigar och törnströdda vägar. Där frågor ställs men där man sällan kan förvänta sig något svar. Helena Andersson-Bromander, sång, fioler och piano, Charlotte Magnusson, flöjter, sång och slagverk, Sara Bäckström Lindeberg, piano, tvärflöjt och sång och Peter Frykholm, kontrabas och slagverk.

Inspelningen på Stallet gjordes av Maurice Mogard och Staffan Schöier. Producent: Mats Einarsson.

Text: Mats Einarsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".