1 av 2
Leif och Ann Elving och Jussi Kuismin (arrangör av spelmanskonserterna i Hjortnäs). Foto: Privat.
2 av 2
Abra Makabra Foto: Örjan Hallnäs

Abra Makabra – för första gången i Världens Liv samt hälsingelåtar i parti och minut med Leif och Ann Elving

1. Ann & Leif Elving berättar och spelar hälsingelåtar på fiol. Del 2 av konsert i Hjortnäs Bystuga, Leksand, 14 mars.

2. Abra Makabra – ungt folkmusikband; Adam Grauman, bas, Anna Möller, fiol, sång, Thea Åslund, fiol, sång, Tobias Karlehag, slagverk. Inspelning från Stadsteatern, Falun, 31 mars.

1. Först i kvällens Världens Liv återvänder vi till Hjortnäs bystuga i Leksand 14 mars. Här fortsätter Leif och Ann Elving sin låtvandring i södra Hälsinglands rika spelmanshistoria. Både Leif och Ann är riksspelmän. Men visst finns här projekt vid sidan av det klassiska låtspelet. Elvings Spelmanskapell till exempel, som hittills släppt två skivor. På den andra, betitlad ”Made in Falun” från 2010, visar Ann och Leif prov på egna låtar i traditionell stil. Så också i kvällens konsert. Lyssna till ”Spindeln” som Leif deltog med i Låt-SM i Bergsjö 2006. Och vann! Också Ann bidrar till traditionen med sina låtar; ”Östbjörkaflört” och ”Diskhoschottis”. I övrigt är det gångna tiders storspelmän som dominerar. För vilken hälsingespelman kan förbigå Anders Wallin (f 1980), och vem kan glömma Gällsbo-Jonas (1891-1967) och hans son Gällsbo-Emil (1918-1981), eller ”Hälsinglands Paganini” som han kallades, från Leifs hemtrakter i Gäddvik i Alfta.

I slutnumret hyllar Leif och Ann spelmannen Jonas Olsson (1965-2010) genom att spela Jonas ”Jazzpolskan”.

2. I kvällens andra akt håller vi oss kvar i Dalarna där Abra Makabra har sina rötter. Fyra musiker som 2010 utnämndes till årets unga folkmusikband, i just Falun. I våras blev Abra Makabra erbjudna av den norska organisationen ”Musik i Hedmark” att framträda tillsammans med norska ”Österdalsmusikk”, som hade fattat tycke för det unga bandet. Det slutade med en dubbelkonsert på Falun Stadsteater 31 mars. Ikväll hör vi Abra Makabras del i konserten medan Österdalsmusikk kan höras i Världens Liv i början av hösten.

Abra Makabra heter alltså de unga häxmästarna som rör om i sin egenhändigt tillagade låtgryta. En polska efter orsaspelmannen Gössa-Anders ingår i ingredienserna, liksom en norsk visa och några egna alster av Anna Möller, en av bandets två fiolister. I slutet av konserten dyker gästmusiker upp på scenen, tre folkmusiker från ”Österdalsmusikk”. Abra Makabra är Anna Möller, fiol, Thea Åslund, fiol, Tobias Karlehag, slagverk och Adam Grauman, bas.

Musiktekniker vid båda kvällens konserter var Per-Åke Hermansson och Jakob Knaback.

Producent och presentation: Mats Einarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista