Ryska Buranovskiye Babushki i P2 redan 1992. Foto: Sergey Ponomarev/Scanpix

Hemma hos schlagerfestivalens ”ryska” babusjkor

Här kan man lyssna till hur de låter hemma i byn Buranovo, de ”ryska” babusjkorna från årets schlagerfestival.

P2s Mats Einarsson besökte dem redan för tjugo år sedan under en inspelningsresa i den autonoma republiken Udmurtien i Ryssland. Syftet med inspelningsresan, som företogs tillsammans med Juha Tainio från SRs finska redaktion, var att dokumentera folktraditioner hos olika finsk-ugriska folk i Ryssland (udmurter, marier och mordviner).

Kvinnorna är udmurter, tillhör ett av de flertal finsk-ugriska minoritetsfolk som lever i Ryssland. Ett tiotal sånger blev inspelade, samtliga på modersmålet udmurtiska. Av de sju kvinnor fanns fyra med under schlagerfestivalen 20 år senare, nämligen Olga Tuktarjova, Galina Koneva, Jekaterina Sjklijajeva och Valentina Pjattjenko. Också Elisaveta Sarbatova som fanns med 1992 skulle ha uppträtt i Baku men valde att stanna hemma av ålderskäl. Elisaveta är idag 86 år.

Sångerna som spelades in i Buranovo 27 maj 1992 har en helt annan karaktär än schlagerfestivalens sång. Här beskrivs kvinnornas umbäranden. Handlar om andra världskriget, arbetssånger, sorgliga bröllopssånger och lika tårdrivande rekrytsånger som sjungs när unga män enrolleras till armén.

Sången, som sjungs i rysk flerstämmig stil, handlar om det svåra livet för ung kvinna om hur hon bryts ner av hårt arbete. Ett liv som jämförs med växters kamp för att överleva naturens nycker. Om brödsäden som måste uthärda frosten, bärbusken som växer ensam på fältet, en björk som bryts av vinden. Kvinnorna berättar under inspelningen att de sjöng sången under kriget när de jobbade i skogen med att fälla träd och forsla timret till timmerplatserna.

Inspelningarna från Ryssland 1992 ingick i en serie ”Sånger i Österled” som sändes för första gången i Sveriges Radio P2 i oktober 1992

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista