1 av 5
Yi Ji Young, gayageum. Foto: Mats Einarsson
2 av 5
Llama/Ravid Goldschmidt, hang. Pressbild.
3 av 5
Yi JI Young Lee Tae-Baek. Foto: Mats Einarsson
4 av 5
Yi JI Young. Foto: Mats Einarsson
5 av 5
Hang. (Pressbild)

Ett helt liv i ett stycke musik! Egenartade klanger från Korea och förföriska sånger från Medelhavet i Världens Liv

Världens Liv bjuder på något så ovanligt som klassisk koreansk musik. Musiken kallas sanjo och har rötter i schamanistisk kultur. Vi hör Koreas främsta utövare på cittran gayageum, Yi Ji Young.

I programmets andra akt kan vi avnjuta sorgset romantiska sånger från den Iberiska halvön med sångerskan Llama och Ravid Goldschmidt i skimrande vackert spel på hang.

1. Världens Liv inleds med musik från Korea, ett land med en klassisk tradition lika rik som den kinesiska och japanska men som månne är något mindre känd.

Yi Ji Young är Koreas främsta utövare av gayageum, den klassiska cittran med tolv tjocka silkessträngar. Hon började spela gayageum redan som femåring. Fortsatte sina musikstudier vid Seouls Universitet, tog sin magisterexamen och kan numera titulera sig professor. Yi Ji Young spelar i en mängd stilar och genrer och har gett ut inte mindre än 40 CD-skivor. Kvällens konsert ägnas helt åt sanjo. En musik med 2000-åriga rötter i schamanistisk kultur, ursprungligen improviserad men som numera är strängt reglerad. Sanjomusiken sitter i ihop i ett enda stycke, är uppbyggd i olika sektioner, var och en med sin specifika stämning. Allt hålls på plats av de rytmmönster som slagverkaren Lee Tae-Baek markerar på sin timglasformade trumma janggu. Slagverkaren bidrar också med olika munljud och korta tillrop för att uppmuntra och stärka Yi Ji Young i sitt detaljrika berättande på silkessträngar. Sanjo är en traditionell musik i sin renaste form, menar Yi Ji Young, en rent instrumental musik men med förmågan att framkalla bilder och berättelser.  

- Det är som hela mitt liv passerar förbi när jag spelar sanjo, berättar Yi Ji Young. Ett liv som inleds som vintern, hård och brutal. Som övergår i vår då min käresta möter mig och det stora lugnet infinner sig. Men sen rinner tiden alltför snabbt iväg. När jag närmar mig slutet och allt faller till ro, då händer det att jag börjar gråta.

Ett stycke musik på 50 minuter, som livet självt; egenartat, rikt på detaljer, full av stämningar med Yi Ji Young, gayageum och Lee Tae-Baek, janggu.

Inspelningen gjordes i Uppsala Konserthus, 5 maj av Erland von Heijne och Christer Tjernell med Mats Einarsson som producent.

2. Kvällens andra akt utspelar sig i romantiskt sammetsmörker. Vi ska till Medelhavet, till Spanien och sångerskan Llama, eller Silvia Pérez Cruz, som hon egentligen heter.

Sitt artistnamn Llama har hon hämtat från ett hebreiskt ord som betyder ungefär; ”mot havet”. Visst är havet närvarande i Llamas flödande röst, hämtar inspiration från fado, habanera och jazz, säger hon.

Lika skimrande som havet är hang. Ett märkligt instrument som Ravid Goldschmidt hanterar. Hang uppfanns så sent som 2001 och kan beskrivas som ett upp och nervänt stålfat försett med botten och med försänkningar i stålet som ger olika toner. En slags variant av ett steelpan från Trinidid. alltså. Men ändå inte. Ravid använder sina händer istället för klubbor. Knutna händer och öppna händer. Händer med vita handskar med små blå lysdioder som dansar runt i mörkret när han spelar.

Inspelningen gjordes i Stockholms Konserthus, 9 mars och ingick i satsningen Rising Stars, ett samarbetsprojekt mellan olika europeiska konserthus för att föra fram nya, unga artister.

Musiktekniker: Rune Sundvall. Producent: Ann-Charlotte Larsson.

Text. Mats Einarsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista