1 av 5
Baaziz. Foto: Riksteatern
2 av 5
Konsert med Sofia Karlsson i två delar 5 och 12 februari. Foto: Göran Petersson.
3 av 5
Sofia Karlsson kular. Foto: Göran Petersson
4 av 5
Sofia Karlsson med band. Foto: Göran Petersson
5 av 5
Sofia Karlsson & bandet inför konserten på Södra Teatern 2011. Foto: Mats Einarsson

Sofia Karlsson & ”Algeriets Bob Dylan” - Baaziz delar veckans Världens Liv

Veckans program bjuder på två sångartister som båda är mycket populära i sina respektive hemländer. Men med den stora skillnaden att den ena är förbjuden att framträda i sitt hemland. Den andra fri att uppträda var hon vill i sitt hemland. Den förbjudne sångaren heter Baaziz och har häcklat alla tänkbara makthavare hemma i Algeriet. Den andra, och som får inleda, är Sofia Karlsson som gjort en exempellös karriär som vissångerska och viskompositör här i Sverige.

Sofia Karlsson fick sitt stora genombrott 2005 med skivan ”Svarta Ballader” med Dan Anderssons dikter och visor. Med skivan lyftes Sofia in i det svenska folkets medvetande – fick folkets kärlek - som ingen hade kunnat förutspå men som några ändå anat. Många kände till Sofias kapacitet som folksångerska. Och Dan Andersson levde och sjöngs i folkdjupet även om han under långa perioder hade varit märkligt frånvarande i radio och TV. Med Sofia blev vi alla påminda om diktarens poesi. Därtill av en sångerska som hade lyckats göra Dan Andersson till sin egen.

Sofia lyfte också fram mer okända sidor av diktaren som fick liv och lyftkraft genom Sofias egen musik och musik av hennes spelkamrat, pianisten och sångerskan Sofie Livebrant.

Men det var något mer med succén. Här kom plötsligt en kvinna som gav röst åt Dan Andersson längtansfulla texter som dittills hade tolkats av män, mestadels. Och så den där kongeniala sammansmältningen av svensk folkvisa och americana - amerikansk folkmusik - med strängainstrument och tät stämsång som Dan Andersson säkert hade gillat. 

Inspelningen gjordes av Sofias konserter på Södra teatern i Stockholm 25 och 26 september. Med på scenen; Sofie Livebrant, piano, sång, Lisa Rydberg, fiol, Henrik Cederblom gitarrer, Johannes Lundberg, bas, Per Lindvall, trummor.

Den anda akten i Världens Liv bjuder på Baaziz, den algeriske sångaren som är förbjuden att uppträda i sitt hemland. Han går ibland under epitetet Algeriets Bob Dylan. Själv kallar han sig Baaziz Presley, efter en av sina idoler Elvis Presley.

Baaziz har gått hårt åt makterna i Algeriet. Häcklar militären, ironiserar över regimen, sjunger satirer om islamisterna och om allehanda missförhållanden. Han föddes 1963 och började redan som 16-åring göra sig ett namn som frispråkig sångare. Hans artistiska föredömen; hans egen far, men också den store berbersångaren Matoub Lounes, den franske legendaren Georges Brassens – och amerikanen Bob Dylan. Sedan tjugo år tillbaka bor Baaziz i Paris. Här skriver han sina texter till musik som för samman det mesta av vad man kan höra i Algeriet; chaabi, rai, berbermusik, fransk chanson och kabaré. Och ett stänk av reggae som är en protestmusik i stora delar av världen. Den 17 december gästade Baaziz Kägelbanan i Stockholm. Hit hade många av Stockholms algerier kommit. Många kunde texterna och ville sjunga med. Och visst fick dom det. 

Veckans Världens Liv är tidigare sänt den 5 februari.

Text och presentation: Mats Einarsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista