1 av 6
Sofia Karlsson med band och gästartisten Odd Nordstoga. Foto: Göran Petersson
2 av 6
Johan Hedin & Esbjörn Hazelius. Pressbild: mtaprod.se
3 av 6
Sofia Karlsson inför konsert på Södra Teatern 2011. Foto: Mats Einarsson
4 av 6
Sofia Karlsson & bandet inför konserten på Södra Teatern 2011. Foto: Mats Einarsson
5 av 6
Sofia Karlsson kular. Foto: Göran Petersson
6 av 6
Sofia Karlsson signerar skivor. Foto: Mats Einarsson

Två högklassiska vissångare i Världens Liv; Sofia Karlsson och Esbjörn Hazelius

I veckans Världens Liv hör vi den andra delen av Sofia Karlssons fina konsert från Södra Teatern i Stockholm i höstas. Därefter Esbjörn Hazelius och Johan Hedin med en trio spelkompisar som i somras gav en bejublad konsert i Rättvik.

Sofia Karlsson har tagit det svenska folket med storm, framför allt med sina tolkningar av Dan Anderssons dikter. Nu sjunger Sofia också annat, sånger från den anglo-saxiska världen men också egna sånger. Ofta i samarbete med pianisten och sångerskan Sofie Livebrant som också fanns med på scenen denna magiska kväll. För magin stod också en gästartist; norrmannen Odd Nordstoga, hyllad hemma i Norge men än så länge alltför okänd i Sverige. Det blir alltså svenskt, det blir norskt och några amerikanska visor. Övriga musiker på scenen på Södra Teatern: Lisa Rydberg, fiol, Henrik Cederblom gitarrer, Johannes Lundberg, bas och Per Lindvall, trummor. Del 2 av konsert på Södra Teatern, Stockholm, 25-26 september.

Världens Liv fortsätter till Dalarna en kväll i juli förra sommaren. Hit till Folkmusikens Hus i Rättvik hade sångaren och multiinstrumentalisten Esbjörn Hazelius och Johan Hedin, nyckelharpa, bjudits in. Ett synnerligen samspelt radarpar i svensk folkmusik och visa. För kvällen förstärkt med Esbjörns band med Lisa Rydberg, fiol, Olle Eriksson, bas  och Göran Wennerbrant, dobro, slide, mandolin m m.

Dalarna stod som grönast, sommarkvällen var skön och Esbjörn bjöd bland annat på Evert Taube. Missa inte ”Sjösala vår” i slutet av konserten. Och så några polskor förstås Därtill en irländsk sång i översättning. Inspelning från Folkmusikens Hus i Rättvik, 3 juli.

Presentation och text: Mats Einarsson

Veckans Världens Liv har tidigare sänts den 12 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista