1 av 2
Ale Möller, Eric Bibb, Knut Reiersrud. Foto: Åsa Edling
2 av 2
Mercedes Peón. Foto: Mats Einarsson

Bluesmöte! Ale Möller, Eric Bibb och Knut Reiersrud delar kväll med Mercedes Péon, modern traditionsmusiker från Galicien.

Bluesmöte med Ale Möller, Eric Bibb och Knut Reiersrud.
Del 1 av konsert på Katalin, Uppsala, 2 nov.

Mercedes Peón, sångerska, musikalisk mångsysslare med rötterna i spanska Galicien.
Del 1 av konsert på Kulturhuset, Stockholm, 9 november.

Det var den mångkunnige musikanten Ale Möller som tog initiativet. Att tillsammans med norrmannen Knut Reiersrud och amerikanen Eric Bibb slå fast att bluesens blåa sinnestämning finns i så mycket annan musik än just afroamerikansk blues. I Grekland, i Västafrika och minsann också i norska slåttar och svenska polskor.

I ett par års tid har dessa herrar turnerat med vad som är deras blues och blåa berättelser. Missa inte Knut Reiersrud magiska och extatiska spel i en norsk slåt, Eric Bibbs starka bluesbetraktelse över översvämningarna i New Orleans häromåret eller Ales möte med en grekisk vän och rebetikasångare, sprängfylld av kaimos, det grekiska ordet för en människas tärande längtan och självömkan. Blues världen runt! De vi hör är den första delen av en bejublad konsert på Katalin i Uppsala, 2 november. Andra delen sänds nästa vecka.

I kvällens andra akt hör vi en kvinna som gör det mesta på egen hand. Hon heter Mercedes Peon, kommer från Galicien. En rätt fattig region vid Spaniens norra atlantkust, men med en levande tradition av spel på slagverk och säckpipor och stark sång. Mercedes Péon är feminist, besjunger kvinnan, den starka och medvetna. Hon skapar sin helt egen experimentella ljudvärld med allehanda ljudredskap; blankslitna järn, skimrande cymbaler och tamburiner, galicisk säckpipa och klarinett. Allt framspelat i en väv av förinspelade ljud. Och världen blir plötsligt större. Därtill Mercedes Péons röst som i ena stunden är skriande stark för att i nästa bli viskande och hemlighetsfull. Vi hör den första delen av en konsert på Kulturhuset i Stockholm, 9 november. Andra delen sänds nästa vecka.

Text: Mats Einarsson

(Veckans Världens Liv har tidigare sänts 26/2)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".