1 av 2
Eric Bibb, Knut Reiersrud, Ale Möller. Foto: Åsa Edling
2 av 2
Karin Wallin. Foto: Per Ulf Allmo

Blues, låtar från Skåne och brinnande sång från Galicien i Världens Liv

Kvällens liv bjuder på den andra delen av bluesmötet mellan Ale Möller, Eric Bibb och Knut Reiersrud på Katalin i Uppsala. Därefter riksspelmannen Karin Wallin från Skåne i några minst sagt dansanta låtar. Som avslutning hör vi Mercedes Péon; den galiciska musikern och mångsysslerskan vars röst som ömsom viskar, ömsom ropar.  

Bluesmöte med Ale Möller, Eric Bibb och Knut Reiersrud.

En kväll i mörkaste november hade hade tre bluesspelmän stämt möte på Katalin i Uppsala. Men ljus och värme spred sig snabbt. I värmen från scenen blev vi alla varse att bluesen är djup som havet, har havets färg med alla havets nyanser. Här fanns Eric Bibb som växte upp i New York med sin far, den kände bluessångaren Leon Bibb. Eric, som bott i Sverige i längre perioder, har fortsatt traditionen. Prisad världen över för sina varma tolkningar av bluesklassiker och sina egna bluesberättelser.

Vi har Knut Reiersrud, norrmannen som tar in hela världen i sin röst och i sina magiska gitarrer; norska folklåtar, afrikanskt, orientaliskt. Allt som går att göra något eget av. Och egen är verkligen Knut Reiersrud.

Och så Ale Möller, skåningen, med rötter i Norge och Danmark och som hade tagit initiativ till bluesmötet, som lika obehindrat rör sig över traditionerna. Oavsett om han sjunger, spelar på pipor, munspel, dragspel och mandolor. Detta är andra delen av en konsert på Katalin, Uppsala, 2 nov.

Karin Wallin - riksspelman 

Därefter hör vi Karin Wallin, riksspelman från Helsingborg som 2007 fick ta emot hedersutmärkelsen Zornmärket i Guld. En dansk och fyra skånska låtar blir det, alla mycket svängiga och dansanta. Karin Wallin har spelat oerhört mycket till dans inte minst tillsammans med sin far, dansläraren och dansforskaren Börje Wallin.Mercedes Peón, sångerska, musikalisk mångsysslare med rötterna i spanska Galicien.

Vi fortsätter i Världens Liv med en sångerska och musikalisk mångsysslerska från Galicien i norra Spanien. Det handlar om Mercedes Péon som måhända ser liten och tunn ut på scenen framför alla sina instrument men som växer till gigant när hon börjar sin föreställning. När en artist som Mercedes ger sig i kast med ett helt batteri av instrument och använder röstens alla färgnyanser, då blir konserten också ett skådespel. Dans, musik och teater i ett.  Hon har en makalös röst, Mercedes Peon. Går från viskningar till rop. Sjunger om förlorad kärlek och kvinnors tystade röster. I Galicien och i Världen. Musiken tar avstamp i galicisk tradition med frän sång, spel på säckpipor och allehanda slagverk som varsamt bäddas in i loopar och samplingar från en dator. Del 2 av konsert på Kulturhuset, Stockholm, 9 november.

Text och presentation Världens Liv: Mats Einarsson

(Veckans Världens Liv har tidigare sänts den 4 mars)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista