1 av 2
Lisa Rydberg och Gunnar Idenstam. Foto: Per-Åke Persson
2 av 2
Kraja. Foto: Olov Tegby Frisk

Bach på svenska med Lisa Rydberg och Gunnar Idenstam & Kraja med gamla och nya folkvisor

Bach på svenska - Bach på spelmansvis - blir det i veckans Världens Liv. Fiolspelmannen Lisa Rydberg och organisten Gunnar Idenstam tar fram det dansanta, folkliga och glädjefulla i mästarens musik. Vi hör också vokalkvartetten Kraja i gamla och nya folkvisor.

Lisa Rydberg och Gunnar Idenstam är båda utbildade i klassisk musik men har samtidigt en stark förankring i folkmusiken. Lisa, dessutom riksspelman. Nu är man på gång med sin andra skiva betitlad ”Bach på svenska”. Här blir man varse att Bach lever och tål att lekas med. Om musikanterna är de rätta! Lisa och Gunnar är musikanter. Otvunget och självklart spelar de Bachs musik som om det vore spelmanspolskor. Samma yppiga melodier, samma danser i tvåtakt och tretakt. Här finns svänget, den eleganta stämföringen, glädjen i att smycka melodierna med de vackraste krusiduller. Och vem påstår idag att man inte får spela Bach på sitt sätt. Ingen kan ju med säkerhet säga hur det lätt på mästarens tid. Själv var Bach van vid att skriva sin musik för skilda sammanhang, för olika ensembler även om kombinationen fiol och tramporgel aldrig fanns i hans tankar.

I konserten spelar Lisa Rydberg och Gunnar Idenstam satser från Bachs franska sviter, orkestersviter och solopartitor. Men mest blir det stycken som Bach skrev för sin andra hustru Anna Magdalena. Här vimlar det av dansmusik; gavotter, menuetter och polonäser fören spelman att sätta tänderna i. 

Till samma evenemang hade man bjudit in Kraja. Vokalkvartetten från Umeå som specialiserat sig på svenska folkvisor i fyrstämmiga arrangemang. Stämmor som verkar sprungna ur ren lust och inspiration och som sen blivit mer eller mindre fasta arrangemang. Tidigare i karriären - Kraja kom med sin första skiva 2005 – sjöng man mest örhängen från den svenska folkviseskatten. Under senare år allt oftare egna melodier till kända diktares verk, Heidenstam, Runeberg och Kjellgren för att nämna några av giganterna. Men här kommer mest att höra Krajas egna sånger. Musik och texter av Frida Johansson, Linnea Nilsson, Eva Lestander och Lisa Lestander.

Båda konserterna spelades in i Uppsala 22 oktober, under Oktoberstämman, en årlig festhelg för uppländska spelmän som arrangerats sedan 1945.

(Veckans Världens Liv har tidigare sänts den 25/12 2011)

Text och presentation: Mats Einarsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista