Nässelplättar med rökt lax och krämig murkelsås

8 skivor lax

Nässelplättar
1½ liter nässlor
2 dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk socker
2 ägg
4 dl mjölk
2 msk smält smör
Krämig murkelsås
1 burk murklor (200g)
1 finhackad schalottenlök
1 dl vatten
2 dl grädde
1 tsk koncentrerad kalvfond
Salt och nymalen vitpeppar

Nässelplättar

1: Skölj och plocka bladen på nässlorna.

2: Koka upp vatten i en stor kastrull och förväll nässlorna i tre minuter.

3: Häll nässlorna i ett durkslag, låt vattnet rinna av.

4: Krama ut resterande vatten ur nässlorna och finhacka dem.

5: Vispa samman mjöl, salt, socker och ägg. Vispa ner mjölken och det smälta smöret.

6: Låt smeten vila en stund och blanda sedan ner nässlorna.

7: Grädda plättarna på medelvärme.

Krämig murkelsås

1: Finhacka murklorna och skölj dem under rinnande vatten så att gruset försvinner.

2: Smörfräs murklorna tillsammans med löken i en kastrull.

3: Blanda ner vatten, kalvfond och grädde.

4: Låt såsen koka till lagom krämig konsistens, smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

Servera nässelplättarna på tallrikar tillsammans lax, murkelsås och en fräsch vårsallad.

Smaklig Måltid

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista