Köttfärsbiff fylld med Gäseneost samt lingonsmör och jordärtskocksgratäng

Köttfärsbiffar

1 gul lök
600 g nötfärs
2 msk finhackad persilja
2 ägg
½ dl ströbröd
Salt och nymalen vitpeppar
100-150  g lagrad Gäseneost
Smör

1: Skala och finhacka löken och fräs lätt i smör till gyllenbrun färg.

2: Blanda färsen med övriga ingredienser, smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

3: Forma färsen till 8 platta biffar.

4: Lägg en hög ost mitt på den utplattade färsbiffen och vik upp kanterna runt om

Och forma till runda biffar, platta till och stek 2-3 minuter på varje sida.

Lingonsmör
125  g smör
3 msk frysta lingon ( 2 msk lingonsylt)
1½ tsk socker
1 msk finhackad färsk timjan ( 1 nypa torkad)
Salt och nymalen vitpeppar

1: Blanda lingon och socker i en bunke, låt tina

2: Mosa lingonen och blanda med smöret och  timjan, smaka av med salt och vitpeppar

Jordärtskocksgratäng
Smör
500 g jordärtskocka, skalad och tunt skivad
200 g King Edward potatis, skalad och tunt skivat
2 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 dl riven Gäseneost
2 dl vispgrädde + 2 dl mjölk
Salt och nymalen vitpeppar

1: Sätt ugnen på 175 C.

2: Blanda jordärtskocka, potatis, lök, vitlök och ost i en bunke, salta och peppra.

3: Smörj en ugnsform och lägg i blandningen, häll på gräddblandningen och grädda -   I  ugnen i ca 35 minuter.

Klicka på lingonsmöret på biffarna och servera med gratäng och nykokta grönsaker.

Smaklig Måltid

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista