Lättgravad makrill med nässelsås smaksatt med grönpeppar

4 st makrillfiléer
2 msk salt
3 msk socker
4 kryddmått vitpeppar
1 knippe grovhackad dill 

Nässelsås smaksatt med grönpeppar

1½ liter nyplockade nässlor (50- 75 g förvällda)
2 finhackade schalottenlökar
1½ msk grönpeppar, grovhackad
3 dl grädde
1 msk kycklingfond
1 dl vatten
1 msk socker
Salt

1: Blanda salt, socker och vitpeppar i en bunke.

2: Fördela blandningen över makrillen.

3: Fördela dillen över makrillen.

4: Låt makrillen Lätt gravas i 2 timmar.

5: Rensa, skölj nässlorna i kallt vatten.

6: Koka nässlorna i 5 minuter.

7: Häll nässlorna i ett durkslag och lägg dom sedan i kallt vatten.

8: Krama ur vattnet på nässlorna och hacka nässlorna fint.

Nässelsås smaksatt med grönpeppar

1: Smörfräs schalottenlöken och grönpeppar hastigt i en kastrull.

2: Blanda ner grädde, kycklingfond och vatten, låt koka till lagom konsistens.

3: Blanda ner nässlorna och sockret, smaka av med salt.

Stek makrillen någon minut på varje sida.

Servera färsk potatis och nässelsås till makrillen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".