Nyttiga mellanmål

Våffelmackor

Tag två skivor rostbröd. Bred matfett och ev senap på den ena. Lägg en skiva skinka på denna och ev en skiva ananas. Täck med ett par skivor ost. Lägg den andra brödskivan ovanpå. Grädda i osmörat våffeljärn ca 2 min. Servera med morot.

********************************** 

Smoothie, 1 stort glas

En smoothie är en dryck som skall vara god, fräsch och lätt att äta/dricka. Den fungerar både som mellanmål, till frukost eller dessert. Man kan använda olika frukter och bär efter tycke, smak och tillgång. Mejeriprodukten kan vara yoghurt, fil eller mjölk. Om mejeriprodukt och frukt/bär är osötat kan den smaksättas med lite florsocker och ev annan krydda, t ex vanilj.

½ bananer
50 g bär eller frukt
1½ dl fil, yoghurt eller mjölk
ev ½ msk florsocker om osötade bär och osötad mejeriprodukt
ev 1 krm vaniljsocker

Mixa bär eller frukt i matberedare (bär/ frukt kan vara frusna) och späd med kall mejeriprodukt. Används färsk frukt kan det vara bra att mixa med ett par isbitar. Häll upp i höga glas och servera ev med sugrör. Smörgås till.

**********************************

Cous-cous med frukt  4 port

Fruktsallad med keso och ev lite nötter eller solroskärnor till är gott. Vill man ha lite matigare fruktsallad kan man blanda frukten med olika gryn, t ex cous-cous. Variera smaksättningen med olika frukter efter tycke och smak. 

1 dl cous-cous gryn (gärna fullkorn)
1 dl vatten
½ krm salt
¼-½ dl russin
1-2 bananer i bitar
2 äpplen
2 apelsin i bitar
smaksättning med extra juice 

Koka upp vatten och salt enligt anvisningarna på paketet.. Tag grytan från plattan och rör i grynen. Sätt på locket och låt stå och dra 5-10 minuter. Låt kallna, gärna i kallt vattenbad. Blanda cous-cousgrynen med russin, bananer. äpplen och apelsinklyftor. Smaka av med lite koncentrerad juice.

Servera med keso eller yoghurt, ev smaksatt med vanilj och lite florsocker.

**********************************

Snabbpizza i mikro 1 port

Lägg en rund tunn mjuk brödkaka, typ Polarkaka, på en tallrik. Bred på 1 msk tomatpuré. Lägg på rökt skinka eller korv i skivor eller strimlor och 1 skivad tomat. Strö på 1/2 tsk örtkrydda. Lägg på några oliver och överst 1/2 dl riven ost (eller 1-2 skivor ost). Tillaga på full effekt utan att täcka över 2 min. Servera morotsbit, blomkålsbit eller vitkålssallad till.

**********************************

Grönsaksomelett 2 portioner

1 liten gul lök
1 liten paprika
1-2 msk margarin
4 ägg
1/2 tsk salt
lite svartpeppar
ca 1 dl riven ost

1. Skala, dela och skiva löken. Skölj, dela, kärna ur och skär paprikan i strimlor.

2. Hetta upp lite av fettet i en stekpanna. Lägg i och fräs lök och paprika tills löken får lite färg, rör om då och då. Ta upp fräset på en tallrik. Rör sönder äggen och blanda dem med salt och lite nymald peppar.

3. Smält lite mer fett i pannan om det behövs. Häll i äggsmeten. Stick i smeten med en gaffel så lös smet kan rinna ner och stelna. Omeletten kan gärna vara lite krämig på ytan när den tas av plattan.

4. Lägg på lök, paprika och ost på omeletten. Vik omeletten dubbel med hjälp av en stekspade, luta pannan och låt den glida över på ett fat. Servera med bröd och morot.

**********************************

Bakad potatis

1-2 potatisar per portion (en stor eller två mindre), sköljs och skrubbas. Pricka skalet med en provnål och lägg potatisarna på ett ugnssäkert fat eller i långpanna. Baka 225°C ca 50 minuter eller tills potatisen är mjuk.

Potatisen kan även bakas i mikrovågsugn – ca 2 x 2 minuter beroende på storlek. Vänd den efter halva tiden.

Servera med t ex keso eller gräddfil och kaviar, skinka, sill, sardiner eller köttfärsröra. Eller servera potatisen med någon av fyllningarna nedan.

Röror
Kaviar och äggfyllning 4-5 port
2 hårdkokta ägg
1 burk Kesella 10% fett (250g)
2 msk mjölk
ca ½ dl rökt kaviar
Knappt ½ dl finhackad dill 

Blanda och smaka av. Servera till potatisen.

Skinkfyllning 5 port
1 burk Kesella 10% fett (250g)
100 g rökt skinka i strimlor
1-2 äpplen
salt, svartpeppar
1 tsk senap

Blanda och smaka av. Servera till potatisen.

**********************************

Tunnbrödsrulle med t ex smältost, hackad paprika eller persilja och finstrimlat hamburgerkött eller rökt skinka; böcklingpastej, finstrimlad purjo eller gurka, grönsallat; skivad kokt kall potatis och ägg, sardiner, ansjovis eller kaviar.

Margareta Frost Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".