Ugnsbakad lax på bladspenatsbädd med chilisås och Gäseneost

4 personer

600 g laxfilé
Salt och nymalen vitpeppar
Saften från en citron
Smör
200 g färsk bladspenat (125 g fryst tinad bladspenat)
150 g lagrad Gäseneost, färskriven
3 dl matlagningsgrädde
2 msk chilisås (Heinz)
3 msk finhackad dill


1: Sätt ugnen på 175C.

2: Smöra en eldfast form.

3: Skär laxen i 4 fina bitar, salta och peppra.

4: Tag bort stjälkarna på spenaten och skölj väl i kallt vatten.

5: Lägg spenat i mitten på formen och placera laxbitarna ovanpå.

6: Skeda över citronsaften på laxen.

7. Blanda grädde, chilisås och dill i en bunke, Maka av med salt och nymalen vitpeppar.

8: Slå gräddblandningen lite över fisken och resten runt om.

9: Strö osten ovanpå laxen. Ställ in formen i ugnen och baka laxen i ca 25 minuter.

(Laxen skall ha en innetemperatur på 58 C. Använd en termometer)

10: Servera laxen med nykokt potatis.

Göran Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".