Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nya recept från Radiokockarna varje vecka i P4 Sjuhärad

Älgrulader med rönnbärsgräddsås och potatispuré

4 Personer

600 g älgkött, ytterlår eller älginnalår ( Nötkött eller griskött går bra med)
Smör till stekning
1 lök
100 g bacon
2 msk svensk senap
2 msk ströbröd
1 ägg
7 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
2 msk rönnbärsgele
2 dl vispgrädde 

Potatispuré
600 g potatis
1½ standarmjölk
25 g smör
Salt och nymalen vitpeppar 

1: Skär köttet i åtta tunna skivor och banka ut det mellan exempelvis plastfolie. Skala och finhacka löken, skär bacon i små bitar. Stek baconen tillsammans med löken till gyllenbrun färg. Låt blandningen svalna.

2: Blanda bacon, lök, senap, ströbröd och ägg i en bunke.     Fördela fyllningen på köttet. Rulla ihop till rulader och fäst med tandpetare. Ta bort tandpetaren innan servering.

3: Bryn ruladerna i smör i en stekpanna, salta och peppra. Lägg över ruladerna i en gryta, häll på vatten och koncentrerad kalvfond. Låt rulderna koka på svag värme under lock i ca 50 minuter eller tills ruladerna känns möra. 

4: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa potatisen genom en potatispress i en bunke. Värm mjölk, grädde och smör, tillsätt det till den pressade potatisen. Vispa till en jämn och fin puré. Smaka av med salt och nymlen vitpeppar. 

5: Tag ur ruladerna från grytan och sila fonden i en annan kastrull. Tillsätt rönbärsgele, grädde och låt såsen koka till lagom tjock konsistens. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Häll tillbaka såsen i grytan. Lägg tillbaka ruladerna och ge ett uppkok.

Servera lingonsylt eller rårörda lingon till ruladerna

God Jaktlycka

önskar Göran Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".