Ugnsgratinerad pasta med köttfärs och Bechamelsås

4 personer 

400 g penne rigata (pasta)
2 dl riven ost
Köttfärssås
500 g nötfärs
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackad
2 morötter, skalad och i små tärningar
2 msk tomtpuré
500 g krossad tomat
1 dl vatten
½ dl rapsolja
2 tsk salt
1msk socker

Bechamelsås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
Salt och nymalen vitpeppar 

1: Sätt ugnen på 200 C 

2: Värm upp oljan till köttfärssåsen i en stor stekgryta. Bryn, nötfärs, lök, vitlök och morötter tillsammans till gyllenbrunfärg. 

3: Tillsätt tomatpuré, krossad tomat , vatten, salt och socker. Koka under lock på svag värme i 25 minuter. 

4: Smält smöret till bechamelsåsen på låg värme i en kastrull. Rör i mjölet och blanda ordentligt. Häll på mjölken, Använd visp och vispa runt ordentligt. Koka såsen någon minut på svag värme tills den tjocknar. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Blanda ner halva mängden ost.

5: Koka pastan enligt bruksanvisningen på paketet, låt den rinna av ordenligt i ett durkslag.

6: Smörj en ugnsfast form, lägg hälften av pastan och fördela hälften av köttfärsen - och bechamelsåsen över. Strö över hälften av osten som är kvar. Täck med resten av pastan, köttfärssås och avsluta med bechamelsås. Strö på den sista osten.

7: Gratinera i ugnen i ca 20 minuter till en fin färg.

Göran Nilsson    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".