Bouillabaisse på rotfrukter med rouille

4 portioner

1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
2 msk hackad persilja
½ g saffran (1 pkt), stött
3 tomater, skållade, skalade, urkärnade
1 msk färsk timjan, hackad eller 2 krm torkad
Rivet skal av ½ apelsin
Ca ½ liter morötter, kålrot, rotselleri, palsternackor, fänkål och bladselleri (skivade eller tärnade)
½ dl olivolja
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1½ dl torrt vitt vin
Salt och vitpeppar

Rouille
1 stor röd paprika, urkärnad och skuren i bitar
2 medelstora kokta kalla potatisar
3-5 vitlökar, i klyftor
1 röd pepparfrukt, urkärnad
ca 1 dl olivolja
½ g saffran (1 pkt), finstött
6-8 droppar tabasco eller mer för starkare sås
½ tsk salt
1 msk citronsaft

1. Hetta upp olja i en gryta, fräs lök och vitlök utan att det tar färg. Tillsätt persilja och saffran och låt fräsa ett par minuter. Rör i tomater, timjan, apelsinskal och rotsaker. Låt allt fräsa på svag värme utan att det tar färg ca 10 minuter. Rör om då och då.

2. Häll på buljong och vin och låt koka under lock ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Rouille

1. Lägg paprika, kall potatis, vitlök och eventuellt rödpeppar i mixer eller matberedare och kör till en massa.Tillsätt oljan i en tunn stråle medan maskinen är igång. Rör därefter ner saffran och tabasco samt salt och citronsaft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".