Klassisk kålpudding med rårörda lingon

4 personer 

1 kg vitkål
1 gul lök
Smör till stekning
3 msk sirap
400 g blandfärs
3 kokta kalla potatisar
2 tsk salt
3 kryddmått vitpeppar
4 dl mjölk  

1: Sätt ugnen på 200 C. Del kålhuvudet och skär bort roten.   Skär kålen i mindre bitar och förväll den i lättsaltat vatten i ett par minuter. Låt kålen rinna av väl i ett durkslag. 

2: Skala och skiva löken fint, Hetta upp en stor stekpanna med smör. Bryn kålen och löken gyllenbrun tillsammans under omrörning. Ringla över sirapen på slutet av stekningen.

3: Mosa den kalla potatisen. Blanda färsen med potatisen. Krydda färsen med salt och peppar och blanda ner mjölken i omgångar. Blanda färsen väl.  

4: Bred ut hälften av kålen i en smord ugnsform. Täck kålen med färsen och avsluta med resten av kålen. Ställ formen på ett galler i mitten av ugnen och grädda i ca 40 minuter.

Servera kålpuddingen med rårörda lingon, lite skirat smör (lingonsylt) och kokt potatis

Smaklig Måltid

Göran Nilsson

Rårörda lingon
3 dl lingon
3 msk socker 

1: Blanda socker med lingonen. Rör bären till sockret löst upp sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".