Rågmjölspanerad regnbågsfilé med sås på enbär och äppelcider

4 personer

4 st portions regnbågsfiléer
Rågmjöl
Smör till stekning
Salt och nymalen vitpeppar 

Sås på enbär och äppelcider
1 schalottenlök
5  enbär
2 dl äppelcider
1 tsk koncentrerad kycklingfond
½ dl vatten
2 dl vispgrädde
1 msk smör 

1: Dela regnbågsfileérna och vänd dom i rågmjöl smaksatt med salt och nymalen vitpeppar. Stek regnbågsfiléerna gyllenbruna i smör, håll dom varma.  

2: Börja med såsen. Finhcka schalottenlöken och grovhacka enbären. Fräs shalottenlök och enbär i smör i en kastrull utan att löken tar färg. Häll på cidern, kycklingfond och vatten, låt koka till ca hälften återstår. Häll på grädden och låt såsen koka till lagom tjock konsistens.

3: Sila såsen i en annan kastrull, smaka av med lite salt. Vispa ner 1 msk smör. Servera regnbågen med såsen och gyllenbruna potatistoppar. 

Potatistoppar
800 g Axterix potatis
2 äggulor
2 msk rapsolja
1 tsk salt 

1: Sätt ugnen på 200 C, Skala och koka potatisen. Pressa potatisen i en bunke med en potatispress. Tillsätt ägggulorna och rapsoljan under kraftig omrörning. Tillsätt saltet.

2: Skeda ner potatismassan i en spritspåse. Spritsa fina toppar på en smörad ugnsplåt. Sätt in plåten i ugnen i ca 10 minuter eller till topparna har en gyllenbrun färg. 

Trevlig Helg

Göran Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".