Sillinläggningar
Grundrecept inläggning sill
Sill, cirka 500 g saltad och urvattnad. Dela i bitar.
1 del ättika 12%
2 del socker
3 del vatten
Koka upp eller rör alla ingredienser tills sockret har löst sig.
Morot
Rödlök
Purjolök
Lagerblad
Kryddpeppar hel
1. Skala och hacka alla grönsaker och skölj purjolöken och strimla den.
2. Lägg i den kalla lagen om den är kallrörd är den kokt så ha i den när den har kokat klart
*******************************
Ört och senapssill
Lag 1
1 dl ättika 12%
2 dl socker
3 dl vatten
Lägg sillen i lagen och låt ligga i denna lag i ett dygn
Lag 2
3 dl creme fraich
2 dl majonäs
1 till 2 msk slotts starksöt senap
1 msk florsocker
1 krm svartpeppar malen
1 pressad vitlök
3 msk klippt gräslök
3 msk hackad basilika
2 msk hackad persilja
Blanda alla ingredienser och tillsätt den inlagda sillen 500g. skuren i bitar.
*******************************
Pepparrotssill
Lag 1
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
Lägg sillen i lagen och låt dra i ett dygn
Lag 2
1 1/2 dl majonäs
1 dl gräddfil
3/4 dl creme fraich
2 till 3 msk pepparrot
1/2 msk fransk senap
en knivsudd socker
1/2 msk krossad vitpeppar
Skär sillen i bitar. blanda samman alla ingredienser och smaka av med pepparroten, låt stå i 2 till 3 dygn
Petter Narfgren
*******************************
Recept från våra lyssnare
Stinas skärgårdsill
1 dl cremé fraiche
1 dl turkisk yoghurt
1 burk stenbitsrom (röd)
½ finhackad rödlök
1 msk hackad dill
5 stora sillfileér (urvattnade, inlagda)
Blanda ihop och låt stå i ca 1 dygn.
/Ann
*******************************
Löksill och senapsill i all är men här kommer ett recept på min favoritsill:
Sherrysill
2 burkar matjessill
1 dl crème fraiche
1/2 dl chillisås
en halv finhackad rödlök
2 msk torr sherry
/Sofia