Oxfärsbiffar med rotfrukter, äpple och kall ädelostsås

500 g nötfärs
2 msk ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
1 tsk torkad mynta
1 tsk torkad timjan
Salt och nymalen svartpeppar

Rotfrukter och äpple
2 morötter
2 palsternackor
6 potatisar
2 äpplen
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
½ dl rapsolja
Några klickar smör
Salt och nymalen vitpeppar

Ädelostsås
2 dl créme fraiche
½ dl vatten
100 g riven ädelost
1 tsk socker
Salt 

1: Sätt ugnen på 200 C

2: Blanda mjölk och ströbröd.

3: Blanda samman alla ingredienser till en smidig färs.

4: Forma smeten till åtta små biffar.

5: Skär rotfrukterna i cm stora tärningar.

6: Tag bort kärnhuset och tärna äpplena med skalet på.

7: Finhacka löken och vitlöken.

8: Blanda alla ingredienser i en bunke, blanda ner oljan, salta och peppra

9: Lägg allt på smord ugnsform och lägg några smörklickar ovanpå.

10: Salta och peppra och stek i ugnen i ca 25 minuter, rör om då och då

11 Blanda alla ingredienser till såsen. (Mixa i en matberedare)

12: Stek köttfärsbiffarna vackert bruna i smör 2-3 minuter på varje sida.

13: Servera biffarna med rotfruktsblandningen och ädelostsåsen.

Smaklig måltid 

Göran Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".