Ugnstekt lax med örtgrönt täcke och äppelcidersås

750 g benfri laxfilé
Salt och nymalen vitpeppar
1dl torrt vin+ ½ dl vatten

Örttäcke
3 msk ströbröd
100 g mjukt smör
2 äggulor
3msk hackad dill
2 msk hackad koriander
1½ msk hackad färsk timjan
Rivet skal av ½ citron
1½ msk pressad citron
1 tsk salt 

1: Sätt ugnen på 200 C.

2: Bland alla ingredienser till örttäcket till en smidig massa.

3: Salta och peppra laxen. Bred örttäcket över laxen och dela sedan laxen i portionsbitar.

4: Lägg portionsbitarna på en smör smord ugnsform, häll på vin och vatten.

5: Sätt in fisken mitt i ugnen och stek den i ca 15 minuter (58 innetemperatur)

Äppelcidersås
1 Schalottenlök
2 dl äppelcider
½ dl fiskbuljong
3 dl vispgrädde
Salt

1: Finhacka schalottenlöken. Fräs schalottenlöken i smör i en kastrull utan att den tar färg. Häll på cider och fiskbuljong, koka tills hälften återstår.

2: Häll på grädde, låt koka några minuter tills såsen fått en lagom tjock konsistens. Smaka av med lite salt. Servera kokt eller pressad potatis till laxen och såsen.

Smaklig Måltid

Göran Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".