Citrusfrukter i fruktdisken

Apelsin

Apelsinen har sitt ursprung i Kina. I mitten av 1550-talet kom den som prydnadsväxt till Europa och de första större apelsinodlingarna anlades i Spanien på 1790-talet och i Italien ungefär 100 år senare. Apelsinträdet blir upp till 8 meter högt. Apelsiner äts mest naturella, men rivet apelsinskal kan även smaka bra i bakverk. Det vita lagret i skalet används vid pektinframställning.

Blodapelsin är en egen botanisk art som innehåller ett naturligt färgämne. Den röda färgen kan bara utvecklas i kyla, därför odlas blodapelsiner på ställen som har varma dagar och kalla nätter. I början av säsongen är både skal och fruktkött ljusrött, men blir mörkare längre fram.

Citron

Citronen är sedan gammalt känd som medicinal- och kryddväxt. Den kom ursprungligen från trakten söder om Himalaya och var känd i Kina 500 år f Kr. På 1000-talet kom citronen till Europa och år 1493 tog Columbus den med till Haiti. Oftast är det den pressade saften och det rivna skalet av citronen man använder i matlagning och drycker. Servera citron i klyftor till kött och fisk och dra ner på salt och peppar. Det är ett både nyttigare och godare sätt att krydda maten.

Grapefrukt

är en ung citrusfrukt. Den påträffades på Puerto Rico i mitten av 1700-talet och det är osäkert varifrån den ursprungligen kommer. Sannolikt är den en korsning mellan apelsin och pomelo. Den kan möjligen också ha uppkommit genom en ärftlig förändring i ett skott av pompelmus. Florida blev tidigt centrum för odling och förädling av grapefrukt och därifrån kom de första plantorna till Europa så sent som på 1910-talet.
Det finns både blond grapefrukt med gult fruktkött och blodgrapefrukt mer eller mindre rött fruktkött. Somliga sorter har bara svagt rosafärgat kött medan andra har intensivt rött kött. Grapefruktens friskt syrliga smak med en bitter nyans gör att den passar bra som frukostfrukt. Den är god att blanda i sallader.

Kumquat

heter en valnötstor citrusfrukt som ursprungligen kommer från Kina. Det finns både ovala och runda sorter. Man äter frukten hel, dvs med skalet på. Smaken är pikant, friskt syrlig med en besksöt nyans. Kumquat smakar gott tillsammans med choklad och man kan skära frukten i tunna skivor eller bitar och dekorera chokladmousse, chokladtårta m m. Kumquat i bitar passar bra i sallader. Frukterna kan kokas in hela i sockerlag eller syltas och serveras till t ex kött. De bör förvaras svalt.
Kafirlime

Både bladen, skalet och saften an kafirlime används mycket ofta som krydda i det Thailändska köket. Frukterna ser ut som limefrukter med knottrigt skal. Den har en stark, karakteristisk doft som inte så lätt kan ersättas av andra kryddor, men lime- eller citronskal är det bästa att ersätta med om man inte får tag på kafirlime. I Thailand kombinerar man ofta kafirlime med ingefära, vitlök, galangarot och chili. Saften av kafirlime används i fisk- eller fågelrätter. Torkade kafirlimeblad förlorar i smak inom ett år. De förvaras därför bäst i frysen. Frukten förvaras i kylskåp.

Lime

är en släkting till citronen. Den är rund, mindre än citronen och har tunt, blankt, grönt skal. Fruktköttet är ljust gulgrönt. Lime används på samma sätt som citron och den har fin, syrlig och aromatisk smak. Tackvare det asiatiska köket som blir mer och mer populärt ser man en ökad konsumtion av lime.

Limequat

Limequat är en korsning mellan lime och kumquat. Man äter hela frukten med skal. Den är syrlig och saftig. Limequat kan användas till fisk eller desserter. Skivor kan frysas och användas i drinkar eller bål. Förvaras torrt i svalen.

Pomelo

är päronformad, ofta 20-25 cm i diameter, och har mycket tjockt gulgrönt skal. Fruktköttet är ljusgult. Det är uppdelat i klyftor av hinnor som är så kraftiga och sega att man inte äter dem. Smaken är frisk och söt. Den påminner om grapefrukt, men är inte påfallande besk.
Man brukar säga att pomelo är en familjefrukt. Man skär upp det tjocka skalet i ca 3 cm breda strimlor från toppen mot botten av frukten, skalar av det till hälften, skär några jack i fruktköttet och ställer fram hela frukten på ett fat, så att var och en kan ”plocka” bitar av fruktkött ungefär som man tar vindruvor från en klase. Det tjocka skalet kan kokas i sockerlag och ätas som godis eller användas i bakverk etc. Hela frukten kan kokas till marmelad.
Det finns även blodpomelo med rött fruktkött, frisk söt smak utan beska.

Pomerans

Pomeransen är en kryddfrukt som man inte äter färsk. Skalet är mycket beskt och fruktköttet surt. Pomeranser ger fin smak åt citrusmarmelad tillsammans med apelsin, citron och grapefrukt. ”Engelsk marmelad” är gjord på enbart pomeranser och får en speciell, kraftig smak.
Småcitrus – en djungel av sorter och namn

Alla småcitrus är lätta att skala och har en aromatisk smak vilket gör att det har blivit så populära.

Clementin

Genom korsning mellan mandarin och pomerans uppkom clementinen år 1902. Frukten har döpts efter sin upphovsman, den algeriske prästen Pierre Clément. Clementinen har orange skal och fruktkött. Smaken är intensiv, söt och uppfriskande. Fruktköttet är mycket saftigt och frukterna lätta att skala. De är nästan alltid kärnfria.

Mandarin

är den allra första av de små citrusfrukterna som vi blev bekanta med. Den importeras inte längre eftersom frukterna har många kärnor och vi därför väljer de nya kärnfattiga/kärnfria sorterna.

Mandor

På Jamaica upptäcktes 1920 en liten citrusfrukt som marknadsfördes under namnet Ortanique. Då frukten odlas under skiftande förhållanden får den olika egenskaper och har därför fått olika namn beroende på odlingsland. I Israel kallas den Mandor (tidigare Topaz). Frukten är medelstor, rund, något tillplattad. Skalet är djuporange, medeltunt, fruktköttet mycket saftigt med aromrik smak. Kärnor förekommer.
Vi importerar Mandor från Medelhavsområdet under våren (april-maj).

Malvasio

Malvasio är en clementin med okända föräldrar. Frukterna är medelstora till små med tillplattad form. Skalet är tunt och kan vara lite svårt att skala. Fruktköttet är saftigt och mjukt med söt smak. Frukterna är ofta kärnrika, 15-20 kärnor/frukt kan förekomma. Vi importerar Malvasio från Argentina och Uruguay under sensommaren och hösten (augusti-september).

Minneola

Minnelola kallas också Tangelo och påträffades i Florida 1931. Frukterna blir ofta stora. De är runda med karakteristisk topp i stjälkändan. Skalet och fruktköttet är djuporange. Skalet är blankt, tunt och slätt. Det saftiga fruktköttet har utsökt, aromrik smak med intensiv syra och sötma. Frukterna är oftast helt kärnfria. Vi importerar Minneola från Israel under tidiga våren.

Nour

Nour är en clementin som odlas i Marocko. Den mognar inte förrän i mitten av januari och skörden pågår till mitten av mars. Den anses därmed vara en sen sort. Nour har djuporange, ganska grovt skal. Fruktköttet är mjukt, saftigt och har utsökt arom. Vi importerar Nour främst under februari.

Ortaline

På Jamaica upptäcktes 1920 en liten citrusfrukt som marknadsfördes under namnet Ortanique. Då frukten odlas under skiftande förhållanden får den olika egenskaper och har därför fått olika namn beroende på odlingsland. I Marocko heter den Ortaline. Frukten är medelstor, rund, något tillplattad. Skalet är djuporange, medeltunt, fruktköttet mycket saftigt med aromrik smak. Kärnor förekommer.
Vi importerar Ortaline från Marocko under februari-mars.

Satsuma

Satsuma är en självständig mandarinart. Ursprungligen kommer den från den japanska provinsen Satsuma på ön Kiushu.  Satsuma är den tidigaste av de små, lättskalade citrusfrukterna. Vi får den från Spanien i mitten av oktober och säsongen pågår till in i januari. Satsuma har ofta gröna skiftningar i skalet. Den är mogen trots detta, eftersom den, liksom alla andra citrusfrukter, skördas mogen. Smaken är mild, sötsyrlig och fruktköttet saftigt och kärnfritt.

Suntina

Ursprungsformen för denna clementin heter Nova och uppkom 1942. Den presenterades på marknaden 1964. I Israel kallas den Suntina, kommer den från Spanien heter den Clemenvilla. Frukterna är runda med djuporange skal och mycket saftigt, mjukt fruktkött med mycket sötma. Oftast är frukterna kärnfria, men många kärnor kan förekomma beroende på odlingsbetingelserna. Vi importerar Suntina från Israel under januari-mars.

Temple

Temple anses vara en korsning mellan mandarin och apelsin och den påträffades första gången på Jamaica 1896. Frukten är medelstor med något tillplattad form. Skalet är djuporange medan fruktköttet är ljusare. Smaken har fin balans mellan syra och sötma och därtill en kryddig arom. Frukterna kan vara kärnrika. Vi importerar Temple från Israel under februari.

Sweetie

Sweetie är en ny citrusfrukt, en korsning mellan grapefrukt och pomelo, som kommer från Israel. Frukten är stor som en grapefrukt och har grönt skal. Smaken är söt och fyllig som namnet antyder. Vi importerar den från Israel under oktober till december.

Ugli

Ugli lär vara en korsning mellan apelsin, grapefrukt och clementin. Man fann den på Jamaica i början av 1900-talet och tror att den uppstått spontant sedan man fått in en del olika citrusfrukter till ön. Frukten är något större än grapefrukt, har plattrund form och grovporigt, gulgrönt skal. Den ser ganska ful ut, men smaken är söt och god. Den som provar den upptäcker snart vilken  delikatess den är. Fruktköttet är gulorange, mjukt och mycket saftigt med frisk, intensiv och aromatisk smak. Man äter gärna ugli som grapefrukt, dvs skär den mitt itu och äter med sked direkt ur skalet. Hinnorna är litet sega.

Källa: Margareta Frost Johansson, Hushållningssällskapet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".