Citronkyckling i lergryta

Citrusfrukter som smaksättare när ni lagar kyckling nästa gång, samtidigt som ni tar fram den kanske bortglömda lergrytan, en oslagbar kombination.

4 port

1 stor kyckling i 8 bitar
1 tsk salt
1 rågad tsk citronpeppar
1 tsk söndersmulad dragon eller oregano
1 liten pressad vitlöksklyfta
2-3 msk pressad citron
Tunt strimlat skal av ½ citron
8 små gula skalade lökar
1 morot, skuren i stavar/bitar
1 palsternacka, skuren i stavar/bitar

Gör så här

1) Lägg en lergryta med sitt lock i blöt i rikligt med kallt vatten ca 30 minuter.

2) Gnid in kycklingbitarna med salt, citronpeppar, vitlök, önskad örtkrydda samt pressad citron.

3) Lägg grönsakerna i den blötlagda lergrytan, lägg kycklingbitarna ovanpå. Fördela citronskalet över alltsammans och sätt in den våta lergrytan i kall ugn.

4) Värm ugnen till 200° och låt stå 45 minuter från det värmen kommit upp till 200° (stick  gärna i kycklingens tjockaste del med en sticka och kontrollera att köttsaften som sipprar ur är klar, den får inte vara svag rosa i färgen). Servera med ris eller nudlar och någon god sallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".