Lammkotletter med rödvinssås smaksatt med vitlök samt Rotfruktspytt

4 personer 

16 lammkotletter
Smör och rapsolja till stekning

Marinad
1 kruka basilika
1 nypa grovmalen svartpeppar
½ Tsk flingalt
1 dl kallpressad rapsolja basilikamarinaden
Rödvinssås smaksatt med vitlök
1schalottenlök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackad
1 msk tomatpuré
1 dl rött vin
3 dl vatten
2 msk koncentrerad kalvfond
2 tsk socker
2 msk mjukt smör

Rotfruktspytt
Smör och rapsolja
100 g tärnat sidfläsk
250 g tärnad potatis
150 g tärnad palsternacka
150 g tärnad morot
150 g tärnad kålrot
Salt och nymalen svartpeppar  

1: Börja med marinaden. Mixa samtliga ingredienser till en slät fin marinad. Lägg lammkotletterna i en bunke och häll över marinaden. Blanda ordentlig så det kommer marinad på samtliga lammkotletter, plasta och låt stå i kylen i två timmar. 

2: Fräs schalottenlök och vitlöken hastigt i en kastrull med smör utan att den tar färg. Blanda ner tomatpuré och fräs några sekunder. Häll på rödvin, vatten, kalvfond och låt alltsammans koka ner till hälften. Sila över såsen i en annan kastrull, blanda ner sockret och smaka av med salt. Vispa ner smöret i såsen till en blank och fin sås.

4: Stek lammkotletterna i en het stekpanna med lite smör och olja i ca 1½ minut på varje sida 

5: Koka upp rikligt med vatten i en kastrull och koka rotfrukterna i 5 minuter. Häll rotfrukterna i ett durkslag och spola av dom med kallt vatten. Lägg dem därefter på en torr handduk och torka dem. 

6: Hetta upp en stor stekpanna med smör och rapsolja. Stek rotfrukterna och fläsket på hög värme till gyllenbrunfärg. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Göran Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".