Min svensk-franska fisksoppa

4-5 port

Den här soppan är en riktigt underbar festsoppa! Antingen kan välja att tillsätta saffran i soppan och servera med en klick vanlig creme fraiche. Eller så hoppar man över saffranet i soppan och serverar en klick gourmet creme fraiche med smak av saffran och tomat till!!!!! Eller så tar man både och!!

400-500 g vitfisk av valfri sort samt lax
1 stor hackad gul lök
3 hackade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 fänkål i strimlor
1 morot i tunna strimlor
1 palsternacka i tunna strimlor
1 liter vatten
3 fiskbuljongtärningar
1 tsk timjan
1 burk krossade tomater
1 kuvert saffran (=½gr)
1 dl torrt vitt vin
300 g räkor
Saft av en ½ apelsin
Nymald svartpeppar ev lite salt
Hackad persilja
Färsk timjan

Tillbehör:
Creme fraiche ev med saffransmak 

Gör så här:

1. Förbered alla grönsakerna. Börja sedan med att fräsa lök och vitlök i olja i en stor gryta.

2. Lägg efter några minuter i fänkål, morot och palsternacka. Häll i vatten. Smula ner buljongtärningar och timjan. Tillsätt de krossade tomaterna. Koka upp och låt soppan sjuda ca 10 min under lock.

3. Stöt saffranet med en knivsudd salt i en mortel. Tillsätt detta i soppgrytan. Tillsätt vinet. Låt sjuda ytterligare 10 min.

4. Rensa räkorna och dela fiskfiléerna i stora bitar. Om fisken är fryst så skär den i bitar innan den tinat helt. Sjud fiskbitarna sakta i den kokheta soppan 3-6 min. Lägg sedan i räkorna.

5. Smaka av soppan med pressad apelsin (lite i taget)  och mer kryddor om det behövs.

6. Strö över hackad persilja och timjan.

7. Servera med en klick creme fraiche i tallriken.

Margareta Frost-Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".