Dansk purjolökssoppa

4-5 port

3-4 purjolökar
2 gula lökar
2-3 msk matfett
1 l vatten
2 köttbuljongtärningar
250 g smältost (ex Kavli blå ”mjukost”)
2½ dl matlagningsgrädde – kokbar el grädde + mjölk
1 hg kokt eller rökt skinka
1 dl riven hårdost
nymald peppar, salt
Hackad persilja

Gör så här:

1. Skölj och ansa purjolökarna. Skär dem i 2-3 cm långa bitar, både det gröna och det vita ska vara med.

2. Skala, halvera och skiva  de gula lökarna.

3. Hetta upp matfett i en stor gryta. Tillsätt purjolök och gul lök, fräs löken blank och genomskinlig utan att den tar färg.

4. Tillsätt vattnet och buljongtärningarna, rör om så att tärningarna löser sig.

5. Peppra försiktigt och låt soppan fåsjuda under lock i ca 20 min.

6. Blanda ner smältosten skedvis under omrörning. När osten smält blandas grädden i.

7. Strimla skinkan och blanda ner den i soppan.

8. Värm soppan till kokpunkten, dra bort grytan från plattan och lägg i den finrivna hårdosten.

9. Strö över rikligt med finhackad persilja.

Margareta Frost-Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".