Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nya recept från Radiokockarna varje vecka i P4 Sjuhärad

Värmande soppor

Publicerat fredag 20 februari 2009 kl 10.06

Visst är det härligt med en tallrik het, rykande soppa när man är frusen! Så här i vintertider när kylan gör sig påmind tycker jag att soppa är perfekt som middagsmat. I och för sig tycker jag att det nästan alltid är perfekt med soppa eftersom jag är soppälskare av stora mått.

Soppminnen 
När jag började skriva den här artikeln så gjorde sig några speciella soppminnen påminda. Först kom jag att tänka på min mammas underbara soppa ”Änglamat” med nyskördade grönsaker från grönsakslandet hemma i Remmene! När jag blev äldre fick jag reda på att soppan hette ”Ängamat” – och att Änglamat var en efterrätt med grädde, lingon och ströbröd, men för mig var mammas soppa riktigt änglalik. Efter det kom jag och tänka på mina studieår i Göteborg då vi träffades några kurskamrater på hushållslärarlinjen varje torsdag och åt ärtsoppa med varm punsch samtidigt som vi pustade ut över studielivets vedermödor. Ett soppminne till som dök upp var när min man och jag under en motorcykel-semester kom frusna och huttrande  till ett ”Gasthaus” i en bergsby i Österrike och fick rykande varm ”Gulaschsoppe mit brot”. Du som läser har säkert också något soppminne!

Soppa på en spik
Talesättet att koka soppa på en spik innebär att man i stort sett kan koka soppa på ingenting! Ja, det är väl en sanning med modifikation – men andemeningen är ju att man kan koka soppa på det som för det mesta finns hemma i kylskåpet eller skafferiet och på det sättet få en mycket billig och bra måltid. För soppa är prisvärt! Soppan är verkligen något som är värt att slå ett slag för! Sällan får man en så näringsspäckad måltid till ett så lågt pris. Ta tex potatis- och purjolökssoppan eller rotsakssoppan som är fullmatade med vitaminer och mineraler – men för det inte kostar mer än några kronor! För att inte tala om smaken – den är obetalbar! När jag talar om pris får jag inte glömma allt som man kan använda helt gratis från naturen för att koka soppa på. Jag tänker här på bland annat nässlor och alla goda svampar som man får ljuvliga soppor av.

Både till vardag och fest!
Soppa är både prisvärd vardagsmat och kan dessutom vara fantastisk festmat! Den kan vara en härlig förrätt som beskrivs i följande citat av skribenten och matkonstnären Grimod de la Reynere:

” Soppan är för en middag vad portalen är för en byggnad. Det vill säga, den skall inte bara vara första delen av middagen utan dessutom vara tillagad på ett sådant sätt att den slår an hela middagens ton på samma sätt som en operaouvertyr slår an hela verkets innehåll”.

Till vardags kanske man baserar soppan på en god buljong samt prisvärda rotsaker, grönsaker, lökar och baljväxter. Vill man ha soppan mer mättande tillsätter man pasta, ris eller kanske gryn. Att soppa inte skulle vara tillräckligt för att bli mätt på – tycker jag bara är ont förtal!

Men för den riktigt hungrige serverar man givetvis soppan med ett gott bröd och kanske en dessert!

I och för sig tycker jag att en enkel löksoppa kan vara väl så festligt, men vill man kosta på sig lite lyx så finns ju härliga fisk- och skaldjurssoppor, kycklingsoppor, köttsoppor och ja raden kan bli hur lång som helst!

Hoppas att du nu känner dig riktigt inspirerad att tillaga en god soppa till middag! Och som hjälp på traven får du här några härliga sopprecept!
Margareta Frost-Johansson, Hushållningssällskapet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".