Nu är det våffeldags!

Den 25 mars är det Jungfru Marie Bebådelsedag, det som med tiden blivit vårfrudagen och sedan ”våffeldagen”.  I kyrkan firas dagen på en näraliggande söndag. Våfflor kan visserligan ätas året om, men för det mesta är det väl kring vårdagjämningen man dammar av sitt gamla våffeljärn och gräddar några laggar.

Varför äter man våfflor på vårfrudagen?

Man vet inte säkert hur sedan att äta våfflor har uppstått, men troligen har den kommit till bland annat genom språkliga associationer till dagens namn, ordet vårfrudag har i folkmun blivit ”våffeldag”.

En annan tolkning är att ordet våffla kommer från tyskans ord ”wabe” som betyder vaxkaka eller honungskaka. Våfflan skulle därmed fått sitt namn på grund av sitt vaxkakeliknande rutmönster.

Traditioner på vårfrudagen. Flera traditioner än våfflor är knutna till vårfrudagen. Ofta markerar dagen de ingången i en varmare årstid. I Sydsverige talade man förr om vårfrudagen som den första sommardagen! Förr kunde barnen roa med sig att springa ut barfota för första gången på året.
Det kallades att ”springa trana” och troddes vara bra för fötterna! Bland annat skulle man slippa ormbett under sommaren. Dagen var förr och är väl även idag en märkesdag för vädret och för den folkliga tideräkningen. Från och med nu kunde man gå till sängs innan det blev mörkt på kvällen och med det skulle man fortsätt till Mickelsmäss i september då det blev tillåtet att tända ljus igen.
Variera våfflorna så här
Tillsätt en matsked torkade örtkryddor i smeten. Servera sedan våfflan som en liten förrätt med creme fraiche, löjrom och dill.

Tillsätt 1 dl finriven ost, t ex Västerbotten, lagrad Svecia eller Präst.

Blanda 50 g grovt riven blockchoklad i smeten och servera den med vispad grädde och aprikospuré.

Smaksätt med 1 tsk krossade kardemummakärnor.

Om man vill ha lite grövre våfflor kan 1 dl vetemjöl bytas ut mot grahamsmjöl.

Med lite rivna morötter eller rödbetor får våfflorna ny färg och smak. Beräkna ca 300 g finrivna morötter eller rödbetor. Bäst passar lingonsylt till dessa våfflor.

Margareta Frost-Johansson, Hushållningssällskapet

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".