1 av 2
2 av 2

Kyckling - gott, läckert och variationsrikt!


De flesta vuxna och barn tycker mycket om kyckling och äter det gärna! Det vita, milda kycklingköttet passar alla smaker! I så gott som alla världens länder i olika kulturer tillagar man och äter kyckling i en mängd olika varianter. Kycklingen med dess milda smak kan kombineras med massor av olika grönsaker, kryddor och annat gott! Tack vare influenser från andra länder se vi kycklingen nu i många olika skepnader även i Sverige. Thailändsk, vietnamesisk, cajun, tex- mex osv

Konsumtion och näring
Vi har ökat konsumtionen av kyckling enormt de senaste åren. Inom EU äter vi 23, 3 kilo fågel per person om året. Och ur många aspekter borde vi öka vår konsumtion av kyckling. Kycklingköttet är proteinrikt och dessutom oerhört fettsnålt. Den lilla mängd fett som finns är omättat. Tar man bort skinnet från kycklingen blir fetthalten mycket låg, bara ca 1-2%. Kycklingen innehåller också flera B-vitaminer och mineralämnen som bla magnesium, zink och selen.

Märkning av svensk kyckling
Flera studier visar att många föredrar svensk kyckling, men att det är svårt att se på förpackningen var kycklingen kommer ifrån. Eftersom det i dag inte finns någon obligatorisk ursprungsmärkning av kyckling har branschen enats om en gemensam märkning. Från och med år 2006 märks all svensk kyckling och kalkon som ingår i Svensk Fågel med en tydlig blågul märkning.

Det blågula ursprungsmärket garanterar att kycklingen är kläckt, uppfödd, slaktad och förädlad i Sverige. När man köper en svensk kyckling eller kalkon så kan man spåra dess ursprung. Allt från kläckning, uppfödning och slakt går att spåra. Märkningen garanterar att köttet har hög livsmedelskvalitet och är fritt från salmonella.

Klimatsmart med kyckling
Framtagandet av 1 kg kycklingkött har minst negativ inverkan på klimaten relativt andra köttslag. Koldioxid-, metan- och lustgasutsläppen, de s.k. växthusgaserna, från primärproduktionen har man påverkat genom bland annat fodersammansättningen och stallmiljön.

Från avel till affären handlar det om 1,7 kg så kallade CO2 –ekvivalenter. Det är en tredjedel av vad fläskkotletter genererar och åtta gånger mindre än nötkött, och motsvarar en biltur på 8 km med en Volvo V70 FF.

Den klimatsmarta kycklingen hittar man i matvaruaffärerns kyldisk genom att titta efter en liten, ljusblå bubbla på förpackningen som visar att kycklingen genomgått livscykelanalys är klimatdeklarerad.

Majskyckling
All svensk kyckling är sprättkyckling vilket innebär att de föds upp i stora hallar där de går omkring lösa. Kycklingarna sprätter och pickar på en bädd av hackad halm eller kutterspån. Fodret består till största delen av svenskt spannmål. Men vill man köpa kycklingar uppfödda på helt vegetabiliskt foder så finns det också.

Majskycklingens härliga gyllengula ton kommer av att den föds upp på nästan bara majs i stället för kraftfoder. Köttet är saftigt, smakrikt och har en mild sötma som kan härledas till den gyllene dieten. Kycklingarna får växa till sig långsamt i naturlig takt och blir oftast betydligt större än ”vanliga” kycklingar. Runt 1,6 kilo är normalvikt på en fin majs-kyckling.

Hygien är A och O vid hantering av kyckling
Det viktigaste vid hantering av kyckling, precis som allt kött, är att ha god hygien. Diska knivar och skärbräden efter att ni har skurit kyckling. Se till att kycklingköttet är helt genomstekt, d.v.s. cirka 70ºC (kokt/grillat), det innebär att köttet ska vara helt vitt – inte skärt eller rött eller blodigt invid benen. Om man följer dessa regler så smittas vi inte av campylobacter.

Kyckling och vårprimörer hör ihop!
Kyckling passar till middag hela året om! Många i den äldre generationen förknippar våren med helstekt kyckling och pressgurka. Vårkyckling var precis vad namnet angav, en kyckling från en av årets första kullar som stektes hel och serverades med mild gräddsås på fågelgrund, gelé och härligt sötsyrlig pressgurka.  När rätten sattes upp på menyn, ja, då var det vår utanför krogen. Numer är begreppet vårkyckling historia - en sällsynt god sådan

I dag är alla kycklingar möra och moderna förvaringsmetoder har för länge sedan suddat ut begreppet vårprimör.

Margareta Frost-Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".