Strömmingsfilé med senap, dill, gräddfil och potatismos

4 personer

2 ägg
2 dl gräddfil
1 msk svensk senap
3 msk finhackad dill
½ Tsk salt
2 krm vitpeppar
600 g strömmingsfilé
Rågmjöl till panering
Smör 

Potatismos
1 kg potatis
2 dl mjölk
25 g smör
Salt och nymalen vitpeppar

1: Vispa ihop ägg, gräddfil senap, dill, salt och vitpeppar i en bunke. Vik ihop strömmingsfiléerna med skinnsidan utåt. Lägg ner strömmingen i bunken och låt dra i kylskåp i 1 timme. Tag upp strömmingen och vänd dem i rågmjöl. Stek strömmingen gyllenbrun i smör.

2: Börja med potatismoset medan strömmingen står och drar. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Värm mjölken och smöret tillsamman i en kastrull. Pressa potatisen med en potatispress i en bunke. Vispa ner den varma mjölkblandningen, smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Servera strömmingen med potatismos och lingonsylt.

Göran Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".