Lättgravad Rödingfilé med nässelsås

4 personer 

600 g rödingfilè
1½ msk salt
2 msk socker
3 kryddmått vitpeppar
2 msk finhackad dill 

1: Dela rödingen i fyra fina portioner

2: Blanda socker, salt och vitpeppar.

3: Strö blandningen över rödingen.

4: Strö dillen över rödingen

5: Låt rödingen lättgravas i 2 timmar.

6: Stek eller grilla rödingen ca 2 minuter på varje sida

Nässelsås
2 liter späda nässlor
1 msk smör
2 finhackade schalottenlökar
1½ dl vatten
1 msk koncentrerad kycklinfond
3 dl vispgrädde
1 tsk socker
Salt

1: Skölj och plocka bladen på nässlorna.

2: Koka upp vatten i en kastrull, lägg i nässlorna och låt dom koka i 5 minuter.

3: Häll dom i ett durkslag och låt dem rinna av och svalna.

4: Finhacka nässlorna.

5: Hetta upp en kastrull med smöret och fräs schalottenlöken hastigt.

6: Tillsätt vatten, kycklingfond och grädde och koka till lagom tjock konsistens.

7: Blanda ner nässlor, socker och smaka av med lite salt.

Servera kokt potatis och gärna färsk kokt grön sparris till.

Göran Nilsson

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".