Aprikosfrallor med solrosfrön

Ca 17 stora (á 120 g) Ca 25 mindre (á 80 g)

Ingredienser:
1 dl torkade aprikoser (ca 80 g)
50 g smör
5 dl vatten
50 g jäst
1 ½ dl solrosfrön (ca 90 g) (Ekologiska och Rättvisemärkta råvaror)
1 dl kruskakli (20 g)
1 dl filmjölk
1 ½ tsk salt
2 msk sirap
Ca 1,6 l vetemjöl (1 000 g) 

Gör så här:
1. Skär aprikoserna i bitar. Smält smöret, häll i vattnet och värm till 37 grader (degvätska).

2. Smula ner jästen i degmaskinen/bunken. Blanda ner aprikoser, solrosfrön, kli, filmjölk, salt, sirap och det mesta av vetemjölet (och sedan så att det blir en bra konsistens). Häll sedan på degvätska och kör degen i degmaskin ca 10 min (eller knåda för hand).Degen ska vara smidig och ganska lös men inte för kladdig. Den ska vara bearbetad så att du kan ta en liten degklump och dra ut den till en tunn ”hinna” (glutentrådar). 

3: Låt degen jäsa i ca 30 min under bakduk. Dela degen i lagom stora bitar efter önskemål (vi hade 120 g). Gör frallorna runda och rulla sedan ut dom så att dom blir lite avlånga.Sätt ugnen på 225 grader. Lägg frallorna på plåt med bakduk över och låt jäsa ca 60 min.Grädda ca 7 min tills dom är genombakade och har fin färg. 

Lycka till!

Önskar Hanna Björkquist och Evelina Ramnemo LpBk06 Almåsskolan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".