Fläskytterfilé i panna med trattkantareller, ädelost och lingon. Serveras på raggmunk

500 gram benfri kotlettrad
Smör till stekning.
150 gram förvällda trattkantareller
2 finhackade schalottenlökar
70 g ädelost
1 msk koncentrerad kalvfond på flaska
2 dl vatten
2 dl grädde
3 msk lingon (1½ msk lingonsylt)
Salt och nymalen vitpeppar

1. Dela kotlettraden på längden och skär sedan i mindre bitar.

2. Stek köttet i smör i en hög stekgryta eller hög stekpanna.

3. Stek köttet nästan färdigt, lägg det sedan åt sidan på hushålspapper.

4. Klicka i lite mer smör i pannan och blanda ner trattkantarellerna och löken.

5. Fräs svampen några minuter, dra kastrullen åt sidan och rör ner ädelosten.

6. Häll på köttfond, vatten och grädde. Låt såsen koka långsamt till lagom tjock konsisten.

7. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar, blanda ner lingonen.

8. Lägg ner köttbitarna och låt alltsammans sjuda några minuter.

Raggmunk
1 stort ägg
½ dl vetemjöl
1 dl mjölk
1 nypa salt
500 gr potatis
Smör till stekning

1. Blanda ihop ägg,vetemjöl, mjölk och salt till en pannkakssmet. Låt smeten stå och vila i 15 minuter.

2. Skala och riv potatisen på ett rivjärn.

3. Blanda ner den rivna potatisen i pannkakssmeten.

4. Stek 8 små raggmunkar i smör. Lägg raggmunkarna på 4 tallrikar, lägg på köttet och skeda på såsen.

Smaklig måltid

Göran Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".