Potatisöverbakad rödingfilé med citrussås och äpplepytt

4 personer

4 mindre rödingfiléer ( halva stora filéer)
Smör till smörjning
700 gram mjölig potatis
2 äggulor
80 g lagrad hårdost
Salt och nymalen vitpeppar

1: sätt ugnen på 200 grader.

2: Skala och koka potatisen, pressa ner potatisen i en bunke. Blanda ner äggulor och ost. Vispa till en jämn smet. Smaka av med salt och nymalen vitepeppar.

3: Fyll en spritspåse med potatismassan.

4: Lägg rödingfileérna på en smord ugnsform och salta lite. Spritsa potatismassan över rödingen. Sätt in rödingen i ugnen tills potatisen fått en gyllenbrun färg ca 20 minuter.

Citrussåsen
1 schalottenlök,finhackad
Smör
½ dl färskpressad apelsinsaft
2 msk färskpressad citron
1 msk färskpressad lime
3 dl grädde
2 tsk socker
Salt

1 tsk maizenamjöl blandat med 1 msk vatten

1: Fräs löken lätt i smör utan att den tar färg.

Häll på apelsin, citron och lime, låt koka ner till ca halva mängden återstår.

Häll på grädde och låt koka några minuter.

Blanda ner maizena blandningen och socker.

Låt koka till lagom tjock konsistens, smaka av med lite salt

Äppelpytt
2 röda svenska urkänade äpplen
100 gram tärnad morot
100 g tärnad palsternacka
1 schalottenlök, finhackad
Rapsolja och smör till stekning.
Salt och nymalen vitpeppar

1: Tärna äpplena.

2: Koka morot och palsternacka i 3 minuter. Häll rotfrukterna i ett durkslag och spola dem i kallt vatten.

3: Stek morot, palsternacka, lök och äpple i smör och rapsolja någon minut. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Lägg rödingarna på tallrikar med sås och skeda runt äppelpytten.

Göran Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".