Lammgryta med aprikoser

200 g torkade aprikoser (1 påse)
2 msk olja
2 gula lökar
1½ msk finriven ingefära
2 st vitlöksklyftor
1 st finhackad röd chilifrukt
1 st kanelstång
8 st korn kardemumma el ¾ tsk malen kardemumma
1 tsk mald spiskummin
1 tsk garam masala
2-3 dl vatten
1½ kg grytbitar av lamm
2 st salt
½ tsk nymald svartpeppar

Tillbehör:
Basmatiris

Gör så här:

1. Blötlägg aprikoserna i kallt vatten gärna några timmar innan du ska laga.
 
2. Hacka löken och fräs den i oljan tills den blir riktigt mjuk och glansig.
 
3. Tillsätt ingefära, vitlök och chili. Se till att inga kärnor och mellanväggar kommer med från chilin om du inte vill ha det för hett. Fräs några minuter. Tillsätt kanel, kardemumma, spiskummin, garam masala och fräs ytterligare någon minut.
 
4. Hacka tomaterna och tillsätt dem. Häll på 2-3 dl vatten och koka upp. Tillsätt köttet. Salta och peppra, rör om och sjud grytan under lock ca 45 min tills köttet känns riktigt mört. Tillsätt avrunna aprikoserna och koka ytterligare några minuter.
 
5. Servera med basmatiris gärna kokt med lite gurkmeja som ger fin gul färg.

Margareta Frost-Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".