Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nya recept från Radiokockarna varje vecka i P4 Sjuhärad

Lammrecept till buffé

Publicerat fredag 30 oktober 2009 kl 09.51

Myntakryddade minibiffar på lammfärs 
8 bufféportioner

500 g lammfärs
1/2 gul lök, riven
2 vitlöksklyftor, rivna
2 msk färsk mynta, hackad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk flytande smör

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser utom matfett till en smidig färs. Forma 16 små biffar och stek ca 2 min per sida.

Citronmarinerade lammspett
8 bufféportioner

600 g lammstek, tärnad 1,5 x 1,5 cm
8 grillspett av trä, blötlagda

Marinad:
2 msk citronsaft
2 msk olivolja
2 msk soja
saft och skal av 1/2 citron
1 vitlöksklyfta, krossad

Gör så här:

1. Blanda samman marinaden. Lägg köttet i en skål, häll på marinaden och blanda väl. Marinera kallt minst 1 tim.

2. Sätt ugnen på 225º. Torka av köttet och trä det på grillspett. Grilla spetten i ugn ca 10 min. Vrid spetten ett par gånger under grillningen.

Moussaka med lammfärs, zucchini, aubergine och potatis
8 bufféportioner

600 g lammfärs
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk flytande smör
500 g hela tomater, konserverade
salt och svartpeppar
500 g ”gammal” potatis, skalad, skivad
400 g aubergine, skivad
400 g zucchini, skivad
2 ½ msk olivolja
salt och svartpeppar

Sås:
3 äggulor
4 dl matyoghurt
2 dl riven ost, gärna grekisk hårdost

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225º. Lägg grönsaker och potatis i en långpanna. Ringla över olja och strö över salt och peppar. Stek i ugn ca 15 min.

2. Fräs lök och vitlök i smör i panna med höga kanter eller gryta. Tillsätt färs och bryn tills den blivit smulig och fått färg. Sila av spadet från tomaterna och blanda ner dem, rör om och smaksätt med salt och peppar. Sänk ugnstemperaturen till 200º.

3. Varva färs, grönsaker och potatis i en smord ugnsfast form.

4. Vispa ihop äggula och yoghurt, tillsätt hälften av osten och blanda väl. Häll såsen i formen, strö över resten av osten och grädda i ugn ca 40 min. Tillaga gärna moussakan dagen före och värm den lätt i ugn.

Vinbladsdolmar med lammfärs, ris och korinter
16 stycken

600 g lammfärs
1 stor gul lök, finhackad
1 1/2 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar
1 msk flytande smör
1 1/2 dl ris, kokt
1/2 dl korinter eller russin
1/2 dl dill, hackad
salt
16 vinblad, inlagda
6 dl grönsaksbuljong

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175º. Fräs lök och kryddor i matfett. Kyl blandningen och blanda med färs, ris, korinter och dill. Smaksätt med salt.

2. Lägg en klick på varje vinblad, vik in kanterna och rulla ihop. Lägg dolmarna i en ugnsfast form. Koka upp buljongen och häll på den. Ugnskoka ca 15 min tills färsen är genomkokt.

Bondsallad med rökt lammstek
8 bufféportioner

400 g rökt lammstek, strimlad
1 påse blandad sallad
3 tomater, klyftade
1/2 gurka, delad på längden, skivad
1 röd lök, halverad, skivad
1/2 dl olivolja
2 msk vinäger
gourmetsalt och grovmalen svartpeppar
250 g fetaost i 8 bitar
24 svarta oliver

1. Varva alla grönsaker i en skål. Häll över olja och vinäger och blanda. Smaksätt med salt och peppar. Fördela eventuellt i portionsformar eller glas. Toppa med lammstek, ost och oliver.

Tre sorters tzatziki med gurka, morötter och rödbetor
8 portioner av varje

6 dl grekisk yoghurt
6 vitlöksklyftor, rivna
salt och vitpeppar

Dela yoghurten i 3 skålar och smaksätt med

1 liten gurka, med skal, urkärnad
1/2 röd lök, finhackad
2 morötter, grovrivna
1 msk citronsaft
2 rödbetor, skalade, grovrivna
1 msk rödvinsvinäger

Ställ kallt ett par timmar.

Citronkryddad grönsallad med purjo och dill
8 portioner

2 krukor plocksallad
1 liten purjolök, finstrimlad
1 ask röda mangoldskott
1 knippe dill, plockad
1/2 citron i bitar
olivolja
saften av en citron
gourmetsalt

1. Strimla salladen fint och blanda med purjo, mangold, dill och citron. Ringla över olivolja och citronsaft och strö över salt.

Margareta Frost-Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".