Maggans julbullar

24 bullar

50 g jäst
100 g matfett
3 dl mjölk
1 pkt saffran á ½ gram + 1 sockerbit
½ uppvispat ägg
½ tsk salt
½ dl strösocker
7-8 dl vetemjöl

Fyllning:
50 g matfett
1 tsk vanillinsocker
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
50 g hackade mandlar

Till pensling och garnering:
½ uppvispat ägg
pärlsocker

Gör så här:

1: Smula jästen i en bunke.

2: Smält matfettet i en kastrull, häll över mjölken och låt blandningen bli fingervarm. Häll den över jästen och rör om.

3: Stöt sönder saffranet med 1 sockerbit i en mortel, tillsätt detta i degspadet.

4: Vispa ett ägg och häll hälften i degspadet. Sätt till salt och socker och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen i ca 5 min till en smidig, ganska lös deg. Jäs degen i 30 min. Arbeta ihop den och klicka därefter upp degen i bullformar av aluminium el i muffinsplåtar.

5: Blanda ingredienserna till fyllningen (går bra i matberedare med kniven monterad).

6: Tryck med hjälp av två teskedar ner fyllningen i mitten av varje bulle, ända ner i botten. Sätt ugnen på 225 grader. Ställ bullarna att jäsa övertäckta ca 30 min.

7: Pensla bullarna med ägg, strö över pärlsocker och grädda mitt i ugnen ca 8 min.

Margareta Frost-Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista