Lättgjorda, skurna pepparkakor

250 g smör el margarin
2½ dl strösocker
1 ägg
1½ msk ljus sirap
1 msk mald kardemumma
1 msk malda nejlikor
1 msk mald kanel
2 tsk bikarbonat
Ca 7-8 dl vetemjöl
Ev flagad mandel

Gör så här:

1: Rör matfett och strösocker vitt och poröst. Vispa upp ägget och tillsätt det. Blanda i sirapen. Tillsätt kardemumma, nejlikor och kanel samt bikarbonaten utrörd i ca 1 msk vatten.

2: Arbeta ner vetemjölet till en lagom fast deg. Grädda en provkaka för att avgöra om det är lagom mycket mjöl i degen. Rulla degen till 4 cm tjocka längder. Lägg dem kallt och låt dem vila över natt.

3: Skär tunna skivor av längderna och lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Lägg ev en flaga mandel på och grädda i 175 grader ca 2-3 min. Drag av pappret med kakorna från plåten och låt dem kallna.

Margareta Frost-Johansson