Bryssel- och rödkålspaj med chèvredressing

Till 1 paj

PAJDEG
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 krm salt
3 msk kallt vatten

FYLLNING
200 g brysselkål
¼ rödkålshuvud (ca: 300 g)
1 rödlök
2 msk smör
2 msk honung
2-3 msk kinesisk soja
4 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
50 g riven prästost eller liknande

CHEVREDRESSING
100 g chèvreost, kantskuren och mosad
2 dl créme fraiche
1 dl gräddfil
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk honung
1 tsk salt 1 krm mald vitpeppar

Gör så här:

Pajdeg

1. Skär smöret i tärningar och blanda hastigt ihop med mjölet och saltet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och blanda runt. Låt degen vila kallt en stund. Sätt ugnen på 200 g kavla ut degen och lägg den i en pajform. Koka brysselkålen lätt eller använd förvälld fryst. Strimla rödkålen. Skala och strimla löken. Stek rödkålen och löken i  smör 2-3 minuter, vänd i honung och soja. Salta och peppra. Smaka av.Låt svalna.

2. Lägg rödkål, lök och brysselkål i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar till en äggstanning. Häll det över grönsakerna i formen. Strö över osten och grädda i ca: 35 min

Dressingen: Rör ihop ingredienserna till dressingen och smaka av med salt och peppar.

Servera till julskinka och en sallad.

Marita Curran

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista