Apelsin och – ingefärsglacerad fläskfilé med fikonsås smaksatt med grönpeppar

4 personer

700 g fläskfilé
1 apelsin, färskpressad
1 msk socker
3 cm färsk ingefära
4 msk flytande honung

1: Sätt ugnen på 200 grader. Putsa och skär fläskfilén i åtta bitar.

2: Skala och riv ingefäran på ett rivjärn. Häll apelsinsaften i en kastrull tillsammans med socker och ingefära. Låt alltsammans koka till hälften återstår.

3: Blanda ner honungen och låt koka i en minut. Låt glasyren svalna och ställ sedan in den i kylen så att den blir kall.

4: Stek fläskfilén en minut på varje sida i smör. Lägg fläskfilén på en smord ugnsform och pensla på rikligt med glasyr på båda sidor. Strö på lite flingsalt och låt stå i ugnen i ca 10 minuter eller till dom är precis genomstekta.

Fikonsås smaksatt med grönpeppar
1 schalottenlök, finhackad
1 msk grönpeppar i lag, grovhackad
2 msk finhackad röd paprika
Smör
1 tsk svensk senap
1 msk koncentrerad kalvfond
2 dl vatten
2 dl grädde
50 g Julfikon, finhackad
1 msk finhackad persilja
Salt och nymalen svartpeppar

1: Smörfräs schalottenlök, grönpeppar och paprika i ca 30 sekunder. Blanda ner senap, kalvfond, vatten och grädde. Låt såsen koka till lagom tjock konsistens.

2: Blanda ner fikon och persilja, smaka av såsen med salt och nymalen svartpeppar. Servera ugnstekt potatis, brysselkål och sås till fläskfilén.

God jul

Önskar

Göran Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista