Kavring. Foto: Agneta Thorsén

Kavring

Brödet, som innehåller både skållning och surdeg har sitt ursprung i Skåne och Danmark. Förr delade man det färdiggräddade brödet mitt itu, strök på flott, la ihop igen och lät det torka i ugnen. På så vis fick man ett mycket hållbart bröd som tålde lång lagring.

2 limpor

Skållning:
6 dl vatten
5 dl fint rågmjöl
½ msk kummin
1 ½ dl surdeg (se nedan)
25 g (1/2 paket) jäst
2 dl ljummet vatten
25 g smör
1 msk salt
¾ dl mörk sirap
7 dl (385 g) fint rågmjöl
6-7 dl (420 g ca) vetemjöl special

Gör så här:

  1. Koka upp vattnet och slå det över mjöl och kummin i en bunke. Blanda väl och låt stå övertäckt i rumstemperatur 2-3 timmar.
  2. Blanda ner surdeg, smulad jäst och vatten till en lös deg.
  3. Tillsätt smör i klickar, salt, sirap, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Spara ca ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt (ca 5 minuter i maskin eller ca 10 minuter för hand) tills den blir smidig och släpper bunkens kanter.
  4. Låt jäsa under plast eller bakduk 1 – 1 ½ timme.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela i två delar och forma släta limpor. Lägg limporna i välsmorda limpformar á 2 liter. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
  6. Ställ formarna på en plåt, täck dem med bakplåtspapper och en plåt och ställ in i ugnen. Sätt en gjutjärnsstekpanna eller annan tyngd på plåten (så blir brödet tätt och kompakt). Sänk ugnsvärmen till 175° och grädda i 1 timme.
  7. Ta limporna ur formarna och grädda dem med undersidan upp ytterligare 5 minuter.
  8. Låt svalna under bakduk.

Surdeg – basrecept

Dag 1-3

Blanda 1 dl ljummet vatten, 40° med 1 dl grovt rågmjöl. Använd en glasskål eller rostfri bunke. Det är viktigt att skålen är helt ren. Täck med bakduk eller plast och ställ varmt, gärna nära ett element i tre dagar. Rör om varje dag.

Dag 4

Tillsätt 1 liter ljummet vatten, 40° och 1 liter grovt rågmjöl. Rör ihop till en lös deg. Låt stå ett dygn i rumstemperatur.

Dag 5

Surdegen är klar. Dela upp den i tio delar á 1 ½ dl. Det är lagom att baka på en del i taget. Resten kan frysas i små förpackningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".