Semmelkrans

Många gäster? Då passar en god semmelkrans perfekt! Kransarna är lätta att baka, går snabbare än semlor och alla kan skära en bit som passar dem.

2 stora kransar/ 6-8 portioner per krans.

Kransarna

25 gram jäst för söta degar
3 dl mjölk
1 dl socker
100 gram smör
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
ca 9 dl vetemjöl special

Fyllning
200 gram mandelmassa
5-6 dl grädde
(2 msk socker)

Gör så här

1. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

2. Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma och salt.

3. Lös jästen med vätskan. Rör ner socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

4. Knåda i ungefär 10 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

5. Ta upp degen på bakbord och dela i två bitar. Rulla till bullar och låt ligga i fem minuter. Forma sedan till runda kransar, rulla ut, och nyp ihop. Sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

6. Låt nu kransarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge kransarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser för kort stund och får då torra och kompakta bakverk. Låt storleken på kransarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

7. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 180-200 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.

8. När kransarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje krans. Gröp ur något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och 1/2 dl grädde. Rör eller vispa massan slät.

9. Klicka ut mandelfyllningen jämnt i kransarna.

10. Vispa grädden och eventuellt socker så fast att den går att klicka eller spritsa ut. Fördela jämnt med sked eller fyll en spritspåse och spritsa en krans med en stor stjärntyll.

11. Sätt på locket och pudra rikligt med florsocker innan servering.

Margareta Frost-Johansson