Rotsakssoppa

4 port

Denna soppa är en riktig vitaminkick! Massor av goda rotsaker ger en mild och härlig smak. Serveras med en klick matlagningsyoghurt

2 potatisar, ca 150 g
3 morötter, ca 200 g
1 palsternacka, ca 100 g
ca 50 g kålrot
ca 50 g rotselleri
1 gul lök
ev 1 msk flytande matfett
1 liter vatten
1-2 buljongtärningar (kött- el grönsaks) el 1½-3 msk konc fond
Ev. persilja

Tillbehör:

Matyoghurt

Bröd, sid. 43-44

Gör så här:

1.Skala och grovriv rotfrukterna. Skala och finhacka löken. Fräs ev. rotfrukterna och löken i lite matfett i en gryta (fräsningen kan uteslutas, men den ger en lite rundare smak).

2. Slå på vattnet och buljongtärningarna el fond. Låt koka ca 10 minuter.

TIPS!

Vill du göra en slät purésoppa? Koka då rotfrukterna i halva vattenmängden och slå det hela i matberedare med kniven monterad. Mixa, slå tillbaka i kastrullen med resten av vattnet och värm upp. Du kan även använda mixerstav rakt ner i kastrullen för att mixa soppan slät.

Margareta Frost-Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista